De-a râsu’ – plânsu’ / Escaladeazã gardul fostei mine Valea de Brazi ca sã ajungã la ei în gospodãrie !

Doar cu scara ajung în curtea casei. Este povestea incredibilã a unei familii din localitatea Valea de Brazi cãrora comunistii le-au confiscat terenul când s-a construit mina Valea de Brazi, pe unde treceau spre gospodãria lor, iar  de atunci escaladeazã gardul pe o scãritã de lemn. Nicio masinã nu poate ajunge pânã la ei si Doamne fereste de un incendiu pentru cã masinile pompierilor nu pot intra!

Marioara Filimon încearcã din rãsputeri sã obtinã drept de servitute prin curtea fostei mine Valea de Brazi, acum desfiintatã.

Terenul oricum a  fost al lor înainte de constructia clãdirilor administrative, iar un drum de acces spre gospodãria lor i-ar scuti de multe neplãceri. Acum intrã cu masina pânã la baza gardului de beton care delimiteazã incinta fostei exploatãri de gospodãria lor, o lasã acolo, bãtutã de vânt si ploi si, pe o scãritã de lemn se catãrã pânã în curte. Mai este o cale de acces, mai ocolitã, dar ulitsa este atât de îngustã încât nici o cãrutã mai rãsãritã nu se poate strecura, nicidecum o masinã. Iar ca sã lãrgeascã ulita …nici vorbã. Asta ar însemna sã dãrâme casa sau acareturile vecinilor. „Am fost la primãrie, am vorbit cu domnul primar si i-am spus cã avem nevoie de drum de acces. I-am spus si de ulitã si a zis sã afcem servitute. Dar acolo e casã, e grajd, iar oamenii nu si le pot demola. Am avea nevoie pe aici, prin curtea fostei mine, mai ales cã a fost proprietatea noastrã, sã avem si noi un drum de acces”, spune localnica. Singura sperantã ar putea veni din partea Primãriei Uricani, care detine acum amplasamentul, mai ales cã terenul oricum nu este folosit. Iar oamenii asteaptã un rãspuns favorabil din partea edililor, care studiazã încã problema.

Mina, doar o amintire!

4_1Povestea oamenilor începe când s-a construit mina Valea de Brazi. Terenul a  fost împrejmuit, au apãrut clãdirile administrative, iar la ei nu s-a mai gândit nimeni. L-a mai rãmas o ulitã îngustã, prin spatele casei. „Si dacã intrã o masinã micã, nu mai poate iesi. Lemne dacã vrem sã ducem cu masina, nu putem. Le basculãm lângã gard si le urcãm cu spatele în curte. Mina Valea de Brazi a fost deschisã în august 1986 si a functionat doar 12 ani, pânã în anul 1998, când a fost închisã oficial. În 2003 s-a luat decizia închiderii tehnice a unitãtii extractive, cu ecologizarea perimetrului minier si a  fostei zone administrative. Numai cã, în ciuda fondurilor pompate în acest rpoiect, locul unde au functionat clãdirile aratã ca un teatru de rãzboi, cu clãdiri demolate pe jumãtate si apoi abandonate.

Carmen Cosman

Advertisements