„Ceaușescu și minerii” – un slogan atât de cunoscut în Epoca de aur, a rămas în istorie, dar realitatea a fost mereu alta. Minerii l-au înfruntat dur, lucru care lui Ceaușescu i-a displăcut. A venit la Lupeni, unde a fost umilit la greva minerilor și apoi a promis că nu va lua măsuri împotriva lor. 200 de oameni au înfundat pușcăriile. Imagini –document puteți vedea într-o expoziție vernisată acum la Muzeul Mineritului din Petroșani.
Ceaușescu a venit la greva din august 1977, în gara Petroșani și a promis că viața minerilor va fi mai bună. Dar a revenit la câteva luni distanță, primind asigurări că minerii se vor
purta adecvat. Prima vizită nu i-a plăcut deloc.
De această dată, securiștii, câtă frunză și iarbă, s-au asigurat că lucurile vor decurge perfect.
„În ziua vizitei, în dispozitiv
s-au aflat securiști, milițieni și luptători ai gărzilor patriotice, împărțiți pe 24 de sectoare, iar impresionat este numărul forțelor de ordine programate să vegheze liniștea președintelui Ceaușescu. 7.339 de securiști, milițieni și luptători ai gărzilor patriotice vor asigura cele 24 de sectoare ale traseului lui Nicolae Ceaușescu. Poate că vă întrebați de ce așa mulți? Că era cel mai iubit fiu al poporului, normal”, a spus Marian Boboc, reprezentantul Muzeului Mineritului din Petroșani.
Pe traseul pe care trecea Ceaușescu acești peste 7000 de oameni au stat, pe doar 800 de metri distanță. Ceaușescu se temea de mineri. Și, chiar dacă le-a promis că nu vor fi trași la răspundere pentru greva de la Lupeni din august 1977, au ajuns în pușcărie. „El a promis atunci că nu îi bagă la pușcărie pe niciunul dintre ei. Și ce a făcut pe urmă? Nu îl onorează. I-a mințit. Și cei care au stat la pușcărie sunt bunicii noștri și nu trebuie să ne fie frică acum, la 47 de ani distanță, să spunem adevărul. Într-o singură noapte au fost săltați de acasă 200 de oameni”, a mai adăugat Marian Boboc.
Expoziția, cu fotografii-document din acel timp, a fost vernisată în cadrul manifestărilor organziate la Petroșani, sub egida celor 100 de ani de istorie de aici. „Este o expoziție de fotografie dintr-o perioadă în care, Petroșaniul și Valea Jiului, era axat în principal pe minerit, așa cum a fost în ultimii 100-140 de ani”, a explicat Tiberiu iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Istoria minerilor din Valea Jiului s-a legat de cea a lui Nicolae Ceaușescu, oamenii de aici fiind dintre cei care au zguduit primii regimul comunist de atunci.
Diana Mitrache