În Cimitirul Eroilor, la Petroșani, sunt îngropați români, maghiari, nemți ori austrieci și toți au luptat cândva pe front. Ei au semnat un legământ și au jurat să apere țara. Iar aici, militarii în rezervă, dar nu doar ei, au venit să aducă un omagiu, de Ziua României.
„Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiilor viitoare, o națiune liberă și independentă”. Acesta este legământul eroilor necunoscuți, care au creat ceea ce astăzi noi numim țara noastră, România. Așa că primul ceremonial de Ziua Națională, a fost în Cimitirul Eroilor. „De fiecare dată, în fiecare an, începem sărbătorirea Zilei României cu un popas în Cimitirul Eroilor, aici unde vom depune o coroană de flori în memoria tuturor eroilor care au reușit să realizeze această Românie. Trăim niște sentimente de dragoste, pentru că, dincolo de dragostea maternă, paternă, ori fraternă, dragostea de patrie este unul dintre cele mai înălțătoare sentimente”, a spus Vasile Ioan Pop, ofițer superior în retragere, membru al Asociației Cadrelor Militare.
În cimitirul eroilor au ajuns, pe lângă militari și foști militari în retragere și în rezervă, și consilierii de la Petroșani, dar și senatoarea Lucica Muntean. În numele tuturor a vorbit primarul municipiului.
„De Ziua Națională a României suntem într-un loc încărcat de emoție și de semnificații. Faptul că România, astăzi, este un stat independent se datorează, în primul rând, sacrificiului pe care acești soldați, care își dorm somnul de veci aici, și-au dat viața, pentru ca noi, astăzi, să fim liberi și să trăim într-o lume liberă”, a completat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Sunt 105 ani de când România s-a reîntregit în actualele granițe, iar eroii care s-au sacrificat de-a lungul timpului, în numele acestei țări, au fost cu toții omagiați în locul în care au fost îngropați.
Cimitirul Erorilor de la Petroșani a fost construit în 1917, iar pe cruci sunt trecute nume de nemți, de români, de maghiari sau austrieci și, pe foarte multe dintre dintre cruci scrie „erou necunoscut”. Memoria lor a fost cinstită în această zi, în care România a împlinit 105 ani.
Diana Mitrache