Zeci de oameni s-au adunat de Ziua României, în Parcul „Carol Schreter”, locul în care a  avut loc ceremonia, la 105 ani, de Ziua României. A fost ceremonia de înălțare a Drapelului, o slujbă religioasă și tradiționala agapă cu fasole.

Ceremoniile au debutat cu momentul solemn în care, în Parcul Central de la Petroșani, a fost ridicat, pe catarg, Drapelul Național.

An de an, zeci și poate sute de localnici vin aici, să  vadă acest moment, unul dintre cele mai emoționante de peste an, cu gândul la Valea Jiului, casa lor din România.

Protopopul Gabriel Bulf a fost, și de această dată, în mijlocul comunității, s-a rugat și a binecuvântat bucatele, dar le-a și spus oamenilor prezenți să își iubească țara. „Vedem că în întreaga lume mor oameni nevinovați, când oameni avizi de putere nu țin cont de bunătate, iubire, solidaritate umană. Noi suntem de fiecare dată, cu gândul la Dumnezeu și din 1990, avem ca zi de sărbătoare națională, această zi. Sunt 33 de ani de când s-a proclamat această țară și 33 de ani au fost și anii petrecuți de Mântuitor pe pământ. Au fost ani în care s-a străduit să ne sădească valorile morale ale Sfintei Scripturi, ale credinței creștine și toți suntem datori să Îl urmăm, că suntem acum în așteptarea venirii Lui”, a spus părintele Gabriel Bulf, protopopul Văii Jiului.

Zeci de oameni au venit în parc și au simțit românește, în ziua în care România a împlinit 105 ani. Iar primarul localității a vrut să vorbească despre această zi, ca despre una în care toți trebuie să fim mândri de țara noastră. „Eu cred că aici, în Petroșani și în Valea Jiului, noi am demonstrat că aceste virtuți creștine am reușit să le păstrăm aproape intacte. Să fii un bun român înseamnă să te gândești și să fii cu sufletul alături de militarii noștri care luptă în diferite colțuri ale lumii, să fii alături de români, care, din păcate, au trebuit să plece în alte țări, pentru un trai mai bun, dar niciodată nu vor simți și nu vor trăi, cu adevărat românește decât aici, acasă”, le-a spus celor prezenți, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Ziua României a continuat cu un spectacol de muzică susținut de tinerii din Ansamblul Lirica, iar mai apoi, cei adunați au primit câte o porție de fasole.

 

Diana Mitrache