S alonul Pro Invent de la Cluj a fost, într-o oarecare mîăsură, acaparat și de invențiile doctoranzilor de la Petroșani. O brățară ce măsoară nivelul de stras, acel burnout, ori o cască cu senzori, pentru zonele din subteran, sau chiar un braț cu care oamenii își pot recăpăta mobilitatea, în urma unor
accidente, au primit, la Cluj medalii de aur.
În laboratorul de invenții sunt câțiva
doctoranzi, care încearcă să îmbine tehnologia cu
realitatea vremurilor de acum și invențiile lor, la care lucrează și studenții universității, au fost
premiate la Cluj. A fost una dintre puținele delegații studențești care au luat medialii de aur și doctoranzii spun că este răsplata pentru sutele de ore de încercări.
„Este vorba despre un dispozitiv de tip exoschelet, care se aplică pe brațul drept și poate fi utilizat în diverse terapii de reabilitare a brațului, pentru refacerea mișcărilor naturale. Am mers pe ideea că, dacxă sunt 4 grupe de mușchi cdare mișcă brațul în articulația umărului, pot folosi 4 cabluri, pentru a realiza mișcarea de rotație a unei mâini”, a explicat asistent univ drd. ing. Marius Leonard Olar, premiat cu aur la Pro Invent.
Și doctoranzii au găsit modalități de a măsura nivelul de stres de la locul de muncă. „Această brățară poate să identifice starea de burnout, prin utilizarea a doi senzori de puls și oximetrie. Dispozitivul poate să avertizeze purtătorul dacă e relaxat, agitat ori burnout, iar atunci trebuie să ia o pauză. Poate să îi transmită o notificare șefului de echipă, cum că muncitorul este deja suprasolicitat, sau poate trimite un mesaj unei echipe medicale”, a mai explicat Marius Leonard Olar, tot o invenție de aur.
Dar inginerii au creat și dispozitive ce transpun piese ori chiar persoane în holograme. „Este una dintre multitudinea de aplicații care piot fi utilizate pentru un sistem de capturrare și reproducere a mișcării umane. Adică, pe un display apar avatare 3D, care se vor mișca după cum se mișcă un om adevărat. În practică, domeniile de aplicații sunt de la medicină, dar pot fi și aplicații militare, pentru enterteiment, sau dezvoltarea unor tehnlogii noi”, a spus asist univ drd ing Fabian Panaite.
Toate aceste inovații sunt rezultatul cercetă-rilor realizate de docto-ranzi din domeniile Ingineria sistemelor, coordonați de prof.univ.dr.habil.dr.ing. Monica LEBA, respectiv Inginerie și management, coordonați de prof.univ.dr.habil.dr.ing. Andreea Ionică.
Juriul salonului ProInvent a acordat 5 medalii de aur și 2 medalii ProInvent proiectelor prezentate de Universitatea din Petroșani, împreună cu un premiu special al Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției.
Diana Mitrache