“Mineritul este prioritar, dar nu trebuie sã stãm cu mâinile încrucisate si sã continuãm sã spunem cã dacã minerit nu e, nimic nu e. Trebuie ca mineritul sã aibã locul sãu bine stabilit si consolidat, dar trebuie sã existe si alte activitãti economice ca în orice zonã civilizatã. Altfel, este ca si când ai avea doar o pereche de izmene, iar când acestea se rup, ce faci?”- Doinita Maria Bãlãnesc, consilier local, presedinte OF PNL Petrila.
Din filmul “Uite cine vorbeste!”
Un lider de sindicat al minerilor – atoatestiutor, ce dorea sã fie perceput ca fiind profund afectat si îngrijorat de soarta mineritului din Valea Jiului – a urecheat presa, respectiv Cronica VJ, cã îndrãzneste sã scrie si despre lucruri care decretesc fruntile în loc sã stea cramponatã în jale si durere, eventual sã-si taie si venele.
“În timp ce mineritul moare, lor le arde de chestii d-astea!”- a spus liderul show-man-tv.
Dar unde o fi fost si cu ce s-o fi ocupat respectivul sindicalist de la tinerete pân’ la bãtrânete, cât a fost si este lider? A rupt cãmasa de pe el, s-a legat cu lanturi în fata Ministerului, a fãcut greva foamei pentru ca mineritul sã nu se închidã în Valea Jiului? Nici vorbã! Dimpotrivã, a tras sfori pentru a ajunge director general la CNH, dovadã stã declaratia lui Tiberiu Iacob Ridzi la vremea când era presedinte interimar PDL filiala judeteanã.
Ne mai croim niste izmene
Situatia se repetã, se pare, pentru cã dacã cineva – politician sau economist – îndrãzneste sã spunã cã nu trebuie sã ne concetrãm doar pe minerit, dar mineritul este prioritatea numãrul unu în Valea Jiului, sar alti 10 sã acuze cã nu doreste binele Vãii si cã vrea moartea mineritului. Ceea ce este fals, spun sustinãtorii dezvoltãrii si altor activitãti în Valea Jiului, tocmai pentru ca aceasta sã nu moarã.
“Este ca si când ai doar o pereche de izmene, iar când acestea se rup, ce facem?” – a declarat presedinta OF PNL Petrila, Doinita Maria Bãlãnesc. Umblãm în fundul gol si ne plângem de milã, în loc sã ne mai fi cumpãrat/confectionat o pereche-douã de izmene…
Dupã 22 de ani de democratie, mineritul a trecut prin multe încercãri, cum a fãcut-o în întreaga sa istorie. Dar dupã marea disponibilizare din 1997, ministrul Economiei, Radu Berceanu, a vrut ceva ce putea fi o idee pentru edilii locali, judeteni si pentru guvernele ce au urmat. Acesta a elaborat si a publicat chiar în presa localã un plan de redresare, economie alternativã la restrângerea activitãtii miniere si absorbtia fortei de muncã disponibilizatã. Sigur cã strategiile pentru Valea Jiului nu le-a aplicat nimeni, niciodatã, desi s-a implicat inclusiv Banca Mondialã. Si totusi se putea bãnui cã în timp, în paralel cu mineritul trebuia dezvoltat si altceva.
Duminicã seara, presedinta femeilor liberale din Petrila, Doinita Maria Bãlãnesc, a
precizat pe un post tv cã scopul propus de organizatia pe care o conduce este acela de sustinere si dezvoltare a turismului, precizând cã turismul dezvoltã în general si alte activitãti, cã pune în valoare producãtorii locali si poate stimula piata imobiliarã si de constructii etc.
“Personal, cred cu tãrie cã turismul este gura de oxigen care poate reînvia Valea Jiului, ca o completare a ceea ce a dispãrut ca activitate minierã si poate absorbi o parte din forta de muncã disponibilizatã. Dacã nu acestia, atunci copiii lor. Mineritul este prioritar, dar nu trebuie sã stãm cu mâinile încrucisate si sã continuãm sã spunem cã dacã minerit nu e, nimic nu e. Trebuie ca mineritul sã aibã locul sãu bine stabilit si consolidat, dar trebuie sã existe si alte activitãti economice ca în orice zonã civilizatã, dezvoltatã, mai ales cã avem atâtea bogãtii locale nevalorificate”- a precizat Doinita Bãlãnesc.
Sigur cã au sãrit pesimistii si au strigat: Guvernul nu are bani pentru continuarea proiectelor din turismul Vãii Jiului.
Inedit! Petrila nu vrea bani de la Guvern pentru turism, vrea doar avize
Da, doar cã Petrila, despre care vorbea consilierul local Bãlãnesc, nu vrea bani de la Guvern în douã dintre proiectele din turism sau care vin în
sprijinul turismului prin infrastructurã. Vrea doar niste avize de la mediu, iar altele se referã la trecerea unor terenuri din fondul forestier în altele, care permit construirea pârtiilor de schi din Sureanu.
“Noi nu avem nevoie de bani anul acesta pentru turism. Avem nevoie doar de aprobarea datã de ministrul delegat al Apelor si Pãdurilor, Lucia Varga, pentru terenurile necesare construirii pârtiilor de schi si de avizul Ministerului Turismului pentru aceastã investitie TOTAL privatã. Si joia trecutã, am întâmpinat la Bucuresti greutãti. Lucrurile se miscã greu, birocratia este mare, iar legislatia -foarte stufoasã. Apoi avem un investitor italian, care a început lucrãrile la o microhidrocentralã si nu poate intra cu reteaua pe drumul forestier cãtre Lunca Florii pentru cã demersurile pentru avizare dureazã de la 3 pânã la 6 luni. Deci nu avem nevoie de bani, dar dacã nici pe investitorii care vor sã facã ceva nu-i sprijinim, atunci ce sã mai spun?” – a declarat Ilie Pãducel, primarul Petrilei. La fel a pãtit si cu parcul eolian din Dobraia…
Ca urmare, si cei care nu vor sã stea doar într-o pereche de izmene, nu sunt lãsati sã-si
asigure fundul cu alte perechi din anul 2018 încolo, an pânã în care va functiona “pânã la ultima suflare” mina Petrila.
Ileana Firtulescu