Lucrãrile de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului bat pasul pe loc. Pentru acest an, reprezentantii Guvernului nu au alocat bani pentru continuarea lucrãrilor. Mai mult decât atât, nu au fost plãtite nici sumele pentru unele lucrãri realizate anul trecut.
”Consiliul Local Lupeni a depus la MDRT, facturi pentru lucrãrile executate în baza contractului încheiat între Consiliul Local Lupeni si prestator (constructor) în valoare de 52.105.658 lei care nu au fost decontate din cauza reducerilor bugetare din anul 2012”, se aratã în documentele Ministerului Turismului.
Pânã în prezent, Autoritatea Nationalã pentru Turism a plãtit cãtre consiliul local Lupeni suma de 36.997.000 de lei. Sumele plãtite pentru perioada 2011-2012 au fost folosite de cãtre beneficiar pentru constructia telegondolei, amenajarea pârtiilor de schi, instalatia de zãpadã artificialã dar si alte utilitãti.
Contributia administratiei locale din Lupeni a fost de peste 5 milioane de lei.
La Petrosani, s-a pus ”lacãt”
În ceea ce priveste lucrãrile de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng acestea au fost stopate din cauza lispei banilor. Pânã acum cei de la ANT au plãtit pentru investitia din Parâng suma de 25.889.000, iar contributia administratiei locale a fost de 6.109.798 de lei.
Vulcan avantajat fatã de Petrosani
Autoritatea Nationalã pentru Turism a alocat mai multi bani pentru dezvoltarea domeniului schiabil din Pasul Vâlcan fatã de cele din Parâng. Pentru lucrãrile realizate aici au fost alocate peste 40 de milioane de lei. ”Pânã în prezent, ANT a plãtit cãtre Consiliul Local Vulcan (…) suma de 48.051.000 lei”, se aratã în documentele Ministerului Turismului. Mai mult, cei de la Turism spun cã lucrãrile de dezviltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului vor continua, în functie de banii disponibili.
”Tinând cont de potentialul turistic si de contextul social si economic al Vãii Jiului, Autoritatea Nationalã pentru Turism intentioneazã sã continue sprijinirea financiarã a proiectelor mentionate, dar acest lucru este conditionat de alocãrile financiare de la bugetul de stat”, se mai aratã în documente.
Pânã când vor fi alocati bani fie pentru continuarea lucrãrilor fie pentru conservarea acestora, acestea riscã sã se degradeze sau sã fie furate.
Monika BACIU