U n grup de tineri voluntari sunt așteptați să viziteze câteva unități miniere, unele care au fost închise, iar altele încă active. Sunt liceeni care astfel învață despre patrimoniul industrial și ce a însemnat mineritul – ocupația principală a oamenilor din Valea Jiului.
Proiectul poartă denumirea generică „Identitate în tranziție” și este gestionat de Asociația Umanitară Kandila.
„Obiectivul principal constă în consolidarea conexiunii
dintre tinerii din Valea Jiului și patrimoniul minier local pe parcursul procesului de tranziție a zonei spre o economie neutră din punct de vedere climatic. Lansarea va avea loc în data de 04 august 2023, la Muzeul Mineritului, începând cu ora 11:00”, spun coordonatorii proiectului.
În cadrul proiectului vor organiza o serie de activități interactive, dedicate tinerilor din Valea Jiului. Vor fi
5 tururi ghidate la ”Exploatarea Culturală” Petrila, la care vor participa elevi din 5 licee din Valea Jiului. Cei care le vor vorbi despre minerit sunt foști mineri.
Liceenii au astfel ocazia să viziteze ”Exploatarea Culturală” Petrila, un proiect emblematic al tranziției unui fost sit minier într-un obiectiv de interes turistic. Vor fi și două workshop-uri în Mina Lonea sau Mina Lupeni, iar aici copiii vor vedea care sunt procedurile de lucru în mină. Se urmărește astfel ca tinerii să înțelegă și să aprofundaeze meseria de miner.
Nu va lipsi o expoziție foto „Valea Jiului de altădată și azi!”, expoziție care va reda fotografii emblematice cu vechi situri miniere, clădiri administrative ale companiilor de cărbune sau alte zone de interes din comunitate, expuse ”în oglindă” cu varianta actuală a acestora. Fotografiile alese pentru expoziție vor fi cuprinse într-un album foto care va conține șireferințe descriptive privitoare la vechimea, arhitectura și schimbările de aspect sau rol a clădirilor/spațiilor expuse.
Diana Mitrache