3 2.635 de hunedoreni suferă de boli cardiovasculare, 62.918 de hipetensiune arterială, 4.312 de obezitate și 36.737 de diabet zaharat, din care 32.461 sunt
insulino-dependenți.

Sunt cifrele prezentate de Direcția de Sănătate Hunedoara pentru anul 2022. Toate aceste boli pot fi prevenite printr-un sil de viață sănătos. De aceea, DSP Hunedoara se alătură campaniei naționale prin care susține activitatea fizică.
”Activitatea fizică definește orice tip de mișcare a corpului, realizată cu ajutorul mușchilor scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică include atât practicarea diferitelor exerciții fizice și sporturi, cât și a altor forme de activitate fizică, ce pot fi realizate la școală sau în timpul liber. Mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbarea, și activitățile fizice din gospodărie reprezintă formele cele mai răspândite de a fi activ. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți sunt insuficient de activi fizic.
La copii și adolescenți, activitatea fizică îmbunătățește forma fizică, sănătatea cardio-metabolică (tensiune arterială, lipidemie, glucoză și rezistență la insulină), sănătatea oaselor, rezultatele cognitive (îmbunătățește performanța școlară, sprijină dezvoltarea abilităților practice), sănătatea mintală (reduce simptomele de depresie) și conduce la diminuarea țesutului adipos.
Sloganul campaniei din aceasta lună „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta!”.
Campania din ceastă lună se adresează in special copiilor și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani cât și părințiilor acestora cu scopul de a îi informa despre îmbunătățirea stării de sănătate, prin adoptarea unui program regulat de activitate fizică, adecvat stării de sănătate pentru adoptarea unui stil de viață activ, cu beneficii demonstrate științific asupra sănătății și stării de bine”, arată DSP Hunedoara.
Activitatea fizică este o sursă demonstrată științific de beneficii pentru sănătate. Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative – cum sunt plimbarea, mersul pe bicicletă, dansul – sau activitățile obișnuite din gospodărie – grădinărit, curățirea locuinței. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin 25 de boli ale corpului și sistemului nervos pot fi prevenite, ameliorate sau tratate prin activitatea fizică.
Din categoria bolilor a căror evoluție și prognostic pot îmbunătățite prin practicarea regulată a unui nivel minim de activitate fizică fac parte: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, osteoporoza, anxietatea, depresia și cancerul. Pentru fiecare din aceste diagnostice, profesioniștii din domeniul sănătății pot indica pacientului tipul de activitate fizică recomandat, ca parte integrantă a unei intervenții complexe care include tratamentul
farmacologic sau non-
farmacologic, modificările stilului de viață și contraindicațiile specifice condiției medicale.
Monika BACIU