l 95 DE ANI (1928)-VICECAMPIOANĂ NAȚIONALĂ
l 85 DE ANI (1938)-PROMOVARE ÎN DIVIZIA „B”
l 65 DE ANI (1958)-START ÎN SEZONUL DE PROMOVARE ÎN DIVIZIA „A”
ACUM 95 DE ANI (1928)
MINERUL LUPENI APROAPE DE TITLU!
Începând cu ediţia de campionat 1922-1923, Lupeniul îşi va trimite echipa în Campionatul districtului Arad, sub denumirea de Jiul Lupeni, alături de echipele AAC Arad, CS Vulcan, CAM Petroşani, Gloria CFR Arad, AMTE Arad, MTK Arad şi ATE Arad, ocupând în clasament locul 7, penultimul… Era însă un început… Echipa Jiul Lupeni continuă să joace în acest campionat districtual şi datorită măestriei sportive, influenţa va fi covârşitoare pentru tineret şi spectatori, care vin din ce în ce mai mulţi la fotbal. În anul 1927 se încearcă o fuziune între echipele din Petroşani, Lupeni şi Vulcan, sub numele de Jiul, însă interesele contrarii a celor ce patronau fotbalul a făcut ca această fuziune să dureze doar doi ani.
Surprinzător însă, în plan sportiv fuziunea a dat rezultate bune. Astfel, echipa reprezentativă de fotbal a Văii Jiului, jucând sub numele de Jiul Lupeni (alternativ, pe stadioanele din Lupeni, Vulcan şi Petroşani) a reuşit să câştige ediţia 1927-1928 a districtului Arad de o manieră categorică, cu 7 victorii şi numai o înfrângere, golaveraj 30-8, devansând echipa AAC Arad. Jiul Lupeni se califică la turneul final al campionatului naţional, alături de alte 11 câştigătoare pe regiuni: Chinezul Timişoara, Colţea Braşov, Concordia Iaşi, Craiovan Craiova, DVA Galaţi, Mihai Viteazul Chişinău, Olimpia Bucureşti, Polonia Cernăuţi, România Cluj, Şoimii Sibiu şi Stăruinţa Oradea.
Jiul Lupeni va susţine următoarele jocuri: Sferturi de finală, Cluj, 7 iulie 1928 – România Cluj – Jiul Lupeni 0-2 Semifinale, Jiul Lupeni – Şoimii Sibiu 3-0 (neprezentare) Finala, Braşov, 29 iulie 1928 – Colţea Braşov-Jiul Lupeni 3-2 Lupenenii au jucat bine, scorul fiind 2-2 până în min. 87, când cei de la Colţea Braşov au marcat golul care le-a adus titlul naţional. După Jiul Petroşani în 1925, care era învinsă în finală de Chinezul Timişoara, Jiul Lupeni este a doua echipă care, în 1928, ratează aducerea titlului în Valea Jiului!
Probabil că dacă finala s-ar fi disputat pe teren neutru sau în două manşe tur-retur, rezultatul ar fi fost altul, ca dovadă, într-un amical disputat peste trei săptămâni, la 20 august 1928, la Vulcan, Colţea Braşov, cu celebrii Columbean, Torok, Peterffy, Gruber sau Hech în formaţie, va fi umilită cu 4-0!
Notă: Jiul Lupeni a aliniat următoarea echipă în finala de la Braşov: Kiss – Szabados, Rupp – Szulle, Kilianovitz, Zsentel – Kertesz, Bognar, Guga, A. Berkessy, Messner. Printre rezerve: P. Vitan, G. Medve, Golgoţiu, Fr. Creiniceanu.

FOTBAL CU PAZĂ ÎN RĂZBOI
Chiar dacă al Doilea Război Mondial (1939-1945) va produce perturbații și în activitatea sportivă , dragostea pentru fotbal a iubitorilor acestui sport în Valea Jiului nu putea fi estompată. Ca și în toată țara și în Valea Jiului, la Lupeni, se desfășurau meciuri cu caracter amical, înverșunate, cu spectatori pătimași în tribune, echipele întâlnite fiind din Petroșani, Deva sau alte localități din împrejurimi, meciuri la care organele vigilente de poliție, organizau o pază serioasă, cu raporturi după meci, făcute de polițiștii desemnați cu aceste sarcini. Iată cum sunt descrise trei astfel de rapoarte în documentele vremii, inserate de către Marian Boboc în cartea sa „Prăvălia cu istorii de pe Jiul de Est și Jiul de Vest”, vol. 1, apărută în anul 2010.