L iderii minerilor au fost la București ca să ceară ajutor noului ministru al Energiei. Complexul Energetic trebuie să funcționeze, pentru că altfel mineritul de aici intră în colaps. Nu vor lipsi convulsiile sociale și apoi, singura șansă este falimentul.
La un cost de producție de 800 de lei, minerii vând energie de 4 ori mai ieftin, iar asta în zilele bune. Cam acesta este procentul între costul de producție și cel de vânzare la Complexul Energetic Hunedoara și situația nu mai poate trena. Așa că liderii minerilor au fost la București și s-au întors cu promisiunea că noul ministru va avea o soluție într-o săptămână.
„La noi, costul de producție este peste 800 de lei și atunci, la un preț pe MWatt de 200 de lei, cu tarife orare și cu 30 și 40 de lei pe MWatt, pentru noi reprezintă o problemă extrem de spinoasă”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Iar singura soluție, spun liderii de la Complexul Energetic Hunedoara, este pornirea pe noua societate, înființată acum câteva luni, dar încă nefuncțională. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a promis că dă răspunsul într-o săptămână.
„Următorul pas ar fi ca angajații să treacă pe noua societate. I-am spus noului ministru că, dacă nu ne grăbim cu noua societate, există riscul de a nu ne lua salariile și al doilea risc este cel de faliment. Ministrul a spus că nu vrea un astfel de deznodământ. În cazul în care nu se face noua societate, în mod clar, în momentul de față, situația este foarte complicată, pentru că prețurile pe piața de energie sunt foarte scăzute, lichiditățile CEH sunt puține și o neplată a salariilor, coroborată cu mișcări sociale ar duce direct la faliment”, a mai spus Darius Cîmpean.
Complexul Energetic Valea Jiului trebuia să devină funcțional în 29 mai 2023, ca ultim termen vehiculat la București.
Inițial, în octombrie 2019 s-a născut actul prin care trebuia să ia naștere Complexul Energetiv Valea Jiului, grație OUG 60, dar deocamdată nu a funcționat.
Diana Mitrache