.Î mplinise pe 14 aprilie 85 de ani. Retras de multă vreme din activitatea profesională și sportivă, Leontin Ciortan își ducea liniștit traiul de pensionar. Din păcate, o boală necruțătoare l-a răpus în ziua de 15 iunie…

CÂND MAREA URCĂ PE JIU ÎN SUS…..
Născut la Constanța (14 aprilie 1938) pasiunea a venit firesc odată cu…..briza mării.
Tatăl său, ofițer de marină, marea aproape, începe însă cu… aeromodele, prin 1949-1950. ajunge însă în 1954 la Petroșani, dorul de mare îi deschide pasiunea pentru navomodelism, creând o puternică secție, în 1962, la Preparatorul Petrila (pe lacul Jieț), când va și câștiga campionatul național la glisoare teleghidate. În timp, performanțele sale au un larg răsunet și cei de la Jiul Petroșani îl transferă în 1967, fiind sprijinit pentru amenajarea lacului și a bazei nautice pe actualul „teritoriu” al lacului de la Keops. De aici încep performanțele.
RECORDURI NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
Prin pasiunea sa, Leontin Ciortan strânge în jurul său, printr-o selecție riguroasă, elevi, studenți, muncitori, cărora le este insuflată pasiunea pentru acest sport complex, începând de la amenajarea unui atelier pentru proiectarea și construirea navomodelelor, până la antrenamente teoretice și practice.
Și evident, performanțele nu au întârziat să apară.
Cifrele sale sunt
impresionante. În primul rând, a ridicat Petroșaniul la rang de „capitală a
navomodelismului”.
A avut 47 de titluri
consecutive de campion național, la seniori și juniori, a creat maeștrii ai sportului, a fost decorat de președintele României (Ion Iliescu în 2004) peste 1000 de medalii și trofee, pe plan național și internațional.
Și în plan internațional prestațiile echipei lui Leontin Ciortan au avut un larg ecou prin evoluțiile sale.
Din păcate, începutul de veac XXI l-a găsit marginalizat de câteva forțe obscure, care a contribuit la dispariția bazei de navomodele de la Petroșani, Leontin Ciortan intrând astfel într-un con de umbră.
Noi însă îi vom păstra, vie amintirea, considerându-l pentru eternitate
un model al sportului Văii Jiului și al sportului românesc.