A fost COD ROȘU timp de 24 de ore în zona de sud a județului Hunedoara, iar Valea Jiului a avut parte de precipitații puternice. Dar nu au fost probleme mari, deși, Apa Serv a funcționat cu reactivi din cauza turbidității apei.
S-au făcut pregătiri, s-a suplimentat personalul din stațiile de tratare și s-a lucrat doar cu reactivi din cauza precipitațiilor pe cod roșu, care au căzut în zona Văii Jiului. Apa Serv spune că a testat capacitățile tuturor stațiilor de tratare a apei și că au fost mici probleme punctuale, care, însă, nu a impus orpirea furnizării apei potabile. „Din punct de vedere al alimentării cu apă, la toate stațiile de tratare funcționăm în conmsecință și, pe lângă echipele care asigură permenanța, avem echipe care merg în captări și aici vorbesc de Zănoaga, la Taia, Jieț, așa încât să asigurăm debitul de apă pentru tratare. Tot sistemul este funcțional. Avem o singură stație oprită, la Zănoaga, dar necesarul de apă de acolo pentru Aeroport este asigurat din sațiile Tiaa și Jieț. Avem la Taia aproape două luni de zile de când reactivii nu au fost opriți, deși stația este în probelem finale”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Nu s-a oprit apa și asta chiar dacă apa are un debit crescut peste tot, iar turbiditatea a crescut enorm. Iar asta înseamnă, desigur, costuri suplimentare pentru Apa Serv care este nevoită să funcționeze, la fiecare stație, cu reactivi. „Apa a fost cu turbiditate crescută, ca ordin de mărime, cam de 100 de ori mai mare, față de cât este cea normală. Cheltuielile sunt pe măsură și, pe lângă consumul suplimentar de energie electrică, avem consum de reactivi, cu forța vie, pentru că avem echipe suplimentare, care asigură permanența în captări și în stații și asta ne aduce un deserviciu din punct de vedere financiar, dar dăm apă 24 de ore din 24”, a mai adăugat Cristian Ionică.
Echipele au stat în alertă pe toată durata codului roșu de precipitații. Au acționat punctual la Aninoasa, Vulcan, Lupeni și în zona de est a Văii Jiului au suplimentat lipsa alimentării cu energie electrică. Asta, pentru că sunt lucrări pe care ENEL le execută în zonă. „Stația Taia, după reabilitare, avem o permanență de alimentare cu energie electrică, iar de o săptămână și nici miercuri dimineață nu este alimentată cu energie electrică. Dar continuitatea este asigurată cu generatoare, care asigură sursa de curent. Fără ele, stația putea fi orpită 12 ore pe zi. Asta însemna să oprim 12 ore apa în Petroșani și Petrila, pe timpul zilei”, a conchis managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Diana Mitrache