Satul autentic cu stâne și biserică din lemn prinde contur pe Jieț. Câteva construcții au răsărit în ultimele zile acolo și deja este ridicat punctul de informare turistic, dar și o parte a bisericii.

Căsuțele din lemn respectă „rețeta” locului și, la final, aici va fi ridicat un complex muzeal, un loc în care turiștii să vină și
să vadă cum trăiau
momârlanii, dar și să guste din preparatele lor.
Pe Jieț, în estul Văii Jiului este construit de la zero un sat autentic momârlănesc. Este un loc ce va deveni, în scurt timp, parte a unui traseu ce trece prin Exploatarea Culturală Petrila, asjunge la centru rustic și va merge, prin defileul Jiețului, spre Transalpina. Iar lucrările ar urma să fie gata până la finalul acestui an. „Satul prinde contur. Este aici un centru de informare turistică, ce are elemente mai moderne. Biserica a prins și ea contur și vom avea, la final, acest muzeu al satului românesc autentic din zona noastră”, a spus Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
Va fi un muzeu al
satului, așa cum au gândit proiectul autoritățile locale din această parte a Văii Jiului, iar fiecare construcție va fi ridicată de la zero, după proiecte ce țin cont de specificul locului. Momârlanii au trăit în case de munte, au avut în mijlocul satului biserica și tot în acest loc, turiștii pot gusta din tocana de oaie, cu păsat, ori bulz și varză călită. Și autoritățile locale cred că povestea locului este importantă pentru turism.
„Este foarte improtant că, pe lângă ceea ce este acum la fosta mină Petrila, frumusețea naturală a
locului și pârtiile de schi pe care le avem îmn vedere, vor aduce un aflux de turiști ce vor vizita Petrila și Valea Jiului, implicit”, a mai adăugat Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
Finanțarea acestui proiect vine prin ADR Vest și este unul dintre punctele forte ale orașului, iar lucrearea urmează să se încheie în decembrie .
Turiștii pot intra în Petrila, pot vizita Exploatarea Culturală Petrila, aflată pe locul fostei mine, ajung aici, în acest complex muzeal, unde vor putea să vadă cum trăiau momârlanii, dar și să mănânce tradițional, ca momârlanii. Iar de aici, următoarea oprire, după ce văd peisajul dintre munți, este pe Transalpina.
Cu suma de aproape 20 de milioane de lei vor fi realizate 23 de construcții conform principiilor şi metodelor tradiţionale, fără mijloace alimentate electric. Muzeul este pe strada Jieț și va avea o suprafață construită de 954 mp, spații verzi întinse pe 27.218 mp și suprafețe pietonale și carosabile – 5.744 mp.
Diana Mitrache