S-a întors cu premii de la cel mai mare salon de invenții care a avut loc acum două săptămâni la Iași, dar într-o lună ne promite o nouă invenție de succes. Brevetul a fost depus și inventatorul din Deva Corneliu Birtok Băneasă crede că invențiile sale pot fi folosite acum pe o scară și mai largă. Ne-a vorbit despre asta la hub-ul de robotică de la mina Petrila, acolo unde a venit să susțină performanța tinerilor pasionați de roboți.
Din 2007 încoace, Corneliu Birtok-Băneasă a câştigat zeci de premii la saloane internaţionale de inventică. El a realizat un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu 10%. Filtrele de aer destinate motorului mașinii i-au adus inventatorului român medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Chiar și așa, pentru Corneliu Băneasă, succesul nu se măsoară în premii, ci în impactul invențiilor sale asupra vieții noastre, așa că a continuat cercetarea. „Pot să vă spun că am înregistrat un nou brevet în ceea ce privește filtrele de aer supraaspirante, care nu sunt destinate doar autovehiculelor, ci pot fi folosite în orice domeniu al industriei, care necesită aer de o calitate bună. S-a depus cererea de brevet. În cadrul programul post doctoral, lucrez la un alt filtru de aer supraaspirant, pe care, până la finalul lunii iunie să pot să îl depun, că am revenit din nou la școală și sunt cercetător post doctoral în cadrul acestui studiu”, a spus ing. Corneliu Birtok Băneasă, inventatorul din Deva.
Deveanul nu a stat în tot acest timp și de la Salonul Internațional EuroInventica Iași s-a întors acum două săptămâni cu unul dintre cele mai mari premii.
A fost cel mai mare salon de inventică din Sud Estul Europei cu peste 700 de înscrieri, iar participările lui Corneliu la astfel de saloane nu se operesc aici. „Va urma Salonul Traian Vuia de la Timișoara, Salornul Inventinca din Iași, mai avem un salon Ideea, în Ungaria, dar și altele, mai exotice în Malaezya, Indonezia, pentru că putem să ne înscriem on-line cu lucrările studenților noștri”, mai spune dr ing. Corneliu Birtok Băneasă.
Corneliu Băneasă este cadru didactic la Facultatea de Inginerie Hunedoara, specializându-se în autovehicule rutiere.
Efectul filtrelor supraaspirante e valabil, dacă motorizarea este în stare tehnică bună (neexistând consumuri excesive de carburant din alte defecțiuni) și modul de condus e normal. Filtrele supraaspirante pot fi implementate la orice utilaj sau mașină care folosește motorul termic.
Diana Mitrache