A dunarea Generală a Creditorilor Complexului Energetic Hunedoara a aprobat darea în plată a activelor Complexului Energetic Hunedoara.
Legea prevede că, după darea în plată, activele vor trece în proprietatea publică a statului și în administrarea ministerului de resort, putând fi valorificate fie prin vânzare, fie prin concesionare, fie prin constituirea lor ca aport la capitalul unor companii deținute integral sau majoritar de stat. De asemenea, vor putea fi preluate de către autorități locale, care le vor putea concesiona la rândul lor.
Se are în vedere ca, într-o primă etapă cel puțin, activele să fie transferate în capitalul fostei Societăți Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, controlată tot de Ministerul Energiei și redenumită Complexul Energetic Valea Jiului în toamna anului
trecut. Transferul ar putea fi efectuat luna viitoare, potrivit unor surse apropiate de CEH, potrivit profit.ro
Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de peste 6 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde lei, ANAF (peste 1,7 miliarde lei) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei).
C e se întâmplă cu Termocentrala Paroșeni?
Legea privind decarbonizarea sistemului energetic prevede că grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultate ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de profil de la minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. Pentru această activitate vor fi acordate ajutoare de stat, care trebuie autorizate de către Comisia Europeană.
Monika BACIU