D eși sunt bani pentru reabilitarea blocurilor de la Aninoasa, nu sunt gata
hârtiile. Și, în tot acest timp, oamenii stau în containere, pe care, culmea, deja au fost nevoiți să le repare. Și, în ciuda tuturor, de 3 luni de zile nici nu mai pot intra în vechile blocuri. Ultima grindă a căzut acum o săptămână și, în sfârșit, oamenii au înțeles că au făcut bine că au evacuat blocul.

Sunt 3 luni de când, cu poliția, jandarmii și prefectul județului Hunedoara, oamenii din Aninoasa au fost evacuați din blocurile care reprezentau un real pericol. Sunt și acum în container, iar viața lor se desfășoară acum pe terenul de sport al școlii din localitate, unde a luat naștere un nou cartier. Dar nu le este deloc ușor.
„Suntem de 3 luni aici. E greu, așteptăm și deja ne-am pierdut răbdarea. Nu ne-am mai dus în case, mai stăm doar cât spălăm cu mașina de spălat, dar săptămâna trecută a mai căzut o grindă de la acoperiș. Și acum chiar că ne este frică”, spune o femeie care locuiește în aceste containere.
„Ce să facem? Nu avem ce zice! Avem ce ne trebuie, dar nu este casa mea. E degradat acolo, au căzut grinzile și e pericol mai mare, față de cum a fost. Nu voiam să mă mut, dar m-am schimbat cu totul. Mi-e frică. Casa de acolo era proprietate. Nu mai puteam sta. Am ieșit cu poliția și eu nici nu voiam să plec”, a completat o alta.
„Nu mai putem. Nu mai avem răbdare și nu se apucă nici de lucru, iar grinzile pică de la sine, tot mai mult. E greu și tot așteptăm”, spun oamenii.
Iar în container nu a fost ușor pentru toți, că unii au fost nevoiți să le cârpească. „Am investit aici, ce să fac, că ploua înăuntru. Umblam cu ligheanul să mă feresc de ploaie în pat. Așa că am investit 10 milioane (n.r. lei vechi). Am cumpărat tabla și lemnul cu care am construit acoperiș la container”, spune o altă femeie, care, după ce s-a trezit că fuge de cutremur, s-a trezit în containerul în care ploua.
Aproape 30 de oameni stau în aceste condiții și restul încă locuiesc în blocurile degradate. Toți așteaptă să vadă că vine cineva să le reabiliteze blocul. Însă, deși au fost alocați banii și sunt 39.000 de lei din fondul de urgență, primarul spune că lucrările abia peste o lună dacă pot să înceapă, că așa e legea. „Și eu sunt nerăbdător să văd locuințele gata, ca oamenii să stea în case noi, dar procedurile legale astea sunt. Noi lucrăm acum și facem Planul de Urbanism pentru zona respectivă și facem studiul de fezabilitate, ca să putem aproba indicatorii în ședința de consiliu și apoi să scoatem la licitație, în regim de urgență, constructorul. Toate aceste demersuri legale durează cel puțin o lună de acum înainte., preconizez că la mijlocul lunii iunie să ne apucăm de lucru”, afirmă Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Potrivit Hotărârii de Guvern, „din expertizele făcute rezultă că toate cele 20 de imobile se încadrează în clasa de risc seismic II şi necesită măsuri de consolidare urgente pentru a nu pune viața locatarilor în pericol.
O parte a locuitrorilor stă în casele modulare aduse la primărie și în perimetrul fostei mine Aninoasa, iar acolo se vor muta sigur, pe rând, toți cei care stau în imobilele respective, atunci când acestea vor fi consolidate.
Diana Mitrache