N e plângem de încălzirea globală, ori de faptul că nici anotimpurile nu mai sunt ce erau, dar de vină este poluarea excesivă. Doar la noi în județ marii poluatori încă sunt activi, iar un singur exemplu este dat de cei care exploatează albiile râurilor. Asta, deși peste tot în lume se folosește zgura, iar noi avem destule depozite. În această săptămână am celebrat Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă.

În data de 15 mai se aniversează Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă. Această zi a luat naștere din cauza schimbărilor climatice, considerate una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru, schimbări care ne afectează la nivel global, cu impact atât asupra ecosistemelor naturale, biodiversităţii, cât și asupra resurselor naturale ale planetei.
Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara ne atrage atenția asupra
felului în care aici este vizibilă poluarea. „În primul rând modul de gestionare al deșeurilor, că nu colectăm selectiv și la depozitarea finală ajunge toată cantitatea de deșeuri care se colectează, ceea ce însemană emisii de carbon suplimentare. Dar și industria, dar, aici aș evidenția doar combinatul siderurgic, pentru că celelalte și-au adaptat tehnologiile pentru reducerea poluării și încadrarea în normele europene și ar mai fi exploatarea neraționala, iar aici mă refer la agregatele din râuri care sunt, în principal, vinovate de fenomenele de inundare, ori alunecările de teren”, a spus Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Combaterea încălzirii globale se poate realiza prin măsuri guvernamentale, dar şi prin actiuni individuale, ce stau în puterea fiecăruia dintre noi. Și la noi ideal ar fi să ne folosim de faptul că suntem un județ ce a avut cândva o industrie puternică.
„Faptul că suntem un județ fost
industrial, avem cantități importante de deșeuri nepericuloase, industriale, respectiv zguri, care ar putea să înlocuiască foarte bine aceste resurse minerale, rezolvând
problema din două părți: pe de o parte, că eliminăm aceste deșeuri industriale și apoi, că am proteja resursele naturale. Zgura de sidergie și poate și zgura de termocentrală. Aceasta din urmă, la noi nu se utilizează, dar cea de siderurgie se utilizează peste tot în lume, mai puțin la noi”, a mai spus Georgeta Barabaș.
Depozităm deșeuri pe malul apelor, ori le aruncăm în ape. Sunt zeci de locuri cu depozite neconforme și ilegale de gunoi, iar, noi, în loc să folosim zgura din vechea industrie siderugică, exploatăm pietre din albiile râurilor și nu facem decât să accentuăm problemele de mediu din Hunedoara.
Iar efectele schimbărilor climatice le simțim an de an, indiferent de anotimp.
Diana Mitrache
Foto ReplicaHD.RO