EurecaPro, consorțiul din care fac parte mai multe universități europene, printre care și cea de la Petroșani, ajunge la Universitatea de la noi. Este un bun prilej de schimburi de experiență, spune rectorul Sorin Radu, iar festivitățile au loc chiar de Ziua Europei.

Aproape 100 de cadre didactice și rectorii universităților partenere sunt la Petroșani, săptămâna viitoare, când are loc prima mobilitate din România. Eureca Pro este consorțiul care a făcut schimburi permanente de doctoranzi, de studenți și cadre didactice, totul cu scopul clar de a aduce cercetarea în domeniul studiilor superioare, la nivelul european. „Până în prezent, reuniunile din cadrul consoțiului din care facem parte și noi, s-au ținut la Loben, în Austria, apoi în Polonia și Creta, iar a patra întâlnire se ține între 8 și 12 mai la Petroșani. Vin cadre didactice și studenți din 9 universități, inclusiv a noastre, 7 care am fost în prima etapă și alte două, pe care le-am propus ulterior”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani
Profesorii și studenții vin din: Austria, Spania, Germania, Polonia, Italia și Petroșani, iar de curând s-au adăugat alte două universități din Franța și Belgia. Așa că toți vor avea prilejul de a vedea Valea Jiului și județul Hunedoara, pentru că gazdele de la noi le-au propus, pe lângă întâlnirile de studiu, și vizite în zona noastră. „Pe parcursul zilelor în care au loc întâlnirile de la Petroșani, avem întâlniri pe module, pe activități. Începem, după deschiderea festivă, cu întâlnirea rectorilor și apoi a responsabililor de proiecte cu rectorii. După care, urmează pe domenii, iar la final, mai rămân cei cu care facem un proiect de cercetare. Zilele vor fi dense, dar o să avem și câte o reuniune în diverse locații din Valea Jiului. Noi căutăm să le arătăm istoricul și tradițiile de la noi și să își facă o imagine asupra României, județului Hunedoara și Văii Jiului. Și, chiar dacă nu vor mai veni ca specialiști, să vină cu prietenii lor aici, ca turiști”, mai spune rectorul Universității din Petroșani.
EurecaPro este titlul proiectului, care este în curs de desfășurare și există șanse ca, pe viitor, colaborările să fie chiar până în 2040, sau chiar 2050. Alături ne sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect. Mai sunt Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania și Universitatea Silezia din Polonia, iar acum se pune problema să fie acceptate și alte școli din Franța și Belgia.
Selecția universităților s-a făcut dintre cele 62 de candidaturi, iar cele 24 de universități europene au în componența lor 165 de instituții de învățământ superior, din toate cele 26 de state ale UE.

Diana Mitrache