P arcul Național Retezat este una dintre cele mai frumoase zone naturale din România, cu o biodiversitate bogată și cu peisaje spectaculoase. Parcul este situat în munții Retezat, în sud-vestul țării și acoperă o suprafață de aproximativ 38.000 de hectare.
Biodiversitatea din Parcul Național Retezat este impresionantă, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase patrimonii naturale din România. În parc trăiesc numeroase specii de animale și plante rare, unele dintre ele fiind protejate la nivel european sau mondial. Printre animalele sălbatice întâlnite în parc se numără ursul brun, lupul, râsul, capra neagră, ciocănitoarea de munte și multe altele.
În ceea ce privește flora din Parcul Național Retezat, aici se găsesc aproximativ 1.200 de specii de plante vasculare, multe dintre ele fiind endemice sau rare. Unele dintre cele mai spectaculoase plante întâlnite în parc sunt trandafirul de Retezat, clopoțelul de munte sau floarea reginei.
Parcul Național Retezat este un loc important pentru conservarea biodiversității, dar și pentru turismul ecologic și sporturile de munte. Cu toate acestea, este important ca vizitatorii să respecte regulile parcului, pentru a proteja natura și a-i asigura continuitatea.
”Totuși, aveți în vedere că în Parcul Național Retezat este încă multă zăpadă la altitudini de peste aprox 1500 m. Dacă vă planificați drumeții în Parcul Național Retezat în această perioadă vă recomandăm să verificați anterior condițiile meteo și să aveți echipament montan adecvat condițiilor din teren (în funcție de zona în care mergeți).
Retezatul este renumit prin diversitatea floristică, adăpostind aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute în Romania. Existenţa în Retezat a mai bine de o treime din flora României este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc Naţional”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
În Parcul Național Retezat se găsesc numeroase specii de plante rare și endemice, iar una dintre cele mai rare flori întâlnite aici este Clopoțelul de munte din Retezat (Campanula transsilvanica), o specie endemica a acestor munți. Această floare este cunoscută și sub numele de Clopoțelul Retezatului și este protejată prin lege, fiind inclusă în Cartea Roșie a plantelor din România. Clopoțelul de munte din Retezat poate fi întâlnit în special în regiunile alpine și subalpine ale munților Retezat, fiind o floare de o frumusețe rară și deosebit de apreciată de iubitorii de natură și de flori.
Monika BACIU