Un sat autentic momârlănesc prinde contur pe Jieț, în zona apei, la Petrila. Este un loc ce va deveni, în scurt timp, parte a unui traseu ce vizează Exploatarea Culturală Petrila, acest centru rustic și va merge, prin defileul Jiețului, spre Transalpina. Iar lucrările ar urma să fie gata până la finalul acestui an.
Deja se toarnă fundații construcțiilor ce vor servi drept bordeie momârlănești, dar și pentru biserica autentică ce va fi realizată în acest sat turistic. Complexul este realizat de meșteri maramureșeni, care vor face din acest loc un sat autentic ca pe vremuri.
„Am reușit să finalizăm toate procedurile și avem un constructor care lucrează din decembrie aici. Va fi un muzeu al satului, dedicat localnicilor din Petrila, dar nu numai, unul al momârlanilor. Vor fi aici construcții tradiționale, case în care locuiau oamenii înainte, din lemn, colibe și stâne, acolo unde momrlanii stau vara. Și tot aici va fi o bisericuță din lemn”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Toate acestea sunt construite de la zero, după planuri ce țin cont de autenticitatea zonei, pentru că, așa cum spune primarul, să mute o stână sau o biserică pe acest loc implica un efort ce nu a putut fi realizat.
„Ele vor fi construite de noi. Inițial, voiam să aducem din munte, că avem case și stâne, dar nu am reușit să obținem finanțarea pe acea variantă. Singura variantă acceptată a fost cea să construim de la zero. Sper ca, prin acest proiect, să punem pe harta turistică a țării, acest loc”, a adăugat primarul.
Primarul spune că finanțarea se încheie în decembrie și tot atunci va fi gata totul. Turiștii pot intra în Petrila, pot vizita Exploatarea Culturală Petrila, aflată pe locul fostei mine, ajung aici, în acest complex muzeal, unde vor putea să vadă cum trăiau momârlanii, dar și să mănânce tradițional, ca momârlanii. Iar de aici, următoarea oprire, după peisajul dintre munți, pot ajunge pe Transalpina.
Diana Mitrache