D espre coridoare ecologice, cursuri de ape și poluare s-a discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Universitatea din Petroșani. Experți care au gestionat sisteme similare în Germania au ajuns la noi, iar expertiza lor a fost împărțită cu cei care încearcă acum să stopeze poluarea, dar și să pună în valoare cursurile de apă de la noi.
Universitatea din Petroșani a fost gazda unei întâlniri care l-au avut în prim plan pe unul dintre experții care au găsit soluția acum mulți ani în Germania. „Le-am vorbit studenților la Târgu Mureș despre cursurile de apă și cum să le lase în albiile lor, atunci când vine vorba despre restaurarea albiilor. Le-am spus că, malurile trebuie stabilizate cu stânci și bolovani, atunci când face restaurarea lor, dar și cu copaci. Despre asta voi vorbi azi și la Petroșani. Am fost și în Parcul Național Defileul Jiului și am fost foarte impresionat că am văzut acolo urme lăsate de urși, o bufniță uriașă și un peisaj sălbatic, cu urme multe de animale sălbatice. Aveți aici o zonă ce poate reprezenta un adevărat interes, când vine vorba de turism și concedii, deci un mare potențial”, a spus prof. Georg Hermannsdorfer, invitat la acest laborator.
Dar apele nu pot fi lăsate în albii, fără să fie stabilizate. Asta spun, pe de altă parte, specialiștii, care, deși recunosc că normativele europene ar cere să ne obișnuim și să conviețuim cu inundațiile, ele pot fi, uneori catastrofale. Și atunci, albiile râurilor, acolo unde prezintă pericol, trebuie stabilizate și nu lăsate natural.
„Dezbaterea e legată de coridoarele ecologice ale Văii Jiului. Ne face plăcere să discutăm despre ape, pentru că este domeniul nostru. Directiva europeană spune că să lăsăm spații cât mai mari pentru râuri și, totodată, să conviețuim cu inundațiile. Pare frumoc, dar e mai greu să acceptăm. Știm că apa face ravagii la inundații și noi nu prea putem fi atât de liberi în gândire să o lăsăm să facă ce vrea. Avem construcții hidrotehnice în Valea Jiului, cu rol de apărare la inundații, iar noi le gestionăm cu succes”, a adăugat Sorin Corici, șef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.
Proiectul „Pe firul apei” și-a propus să pună în valoare apele din orașele Văii Jiului au ales pârâul Maleia, ca exemplu. Aceasta este cea de a treia activitate dedicată acțiunilor, iar specialistul din Germania a fost invitat pentru un parteneriat. „Vrem să îl atragem într-un parteneriat între administrațiile locale, administrațiile parcurilor naturale din zona noastră și Apele Române și Administrația Ariilor
protejate, sub umbrela Universității din Petroșani. Vrem un tursim activ în Valea Jiului, în toate perioadele anului, mai ales vara, ca să atragem turiștii și din afara țării”, a conchis Mihai Danciu, „Pe Firul Apei”.
Proiectul a demarat ianuarie, iar experții, copiii de liceu și voluntarii au gândit diverse strategii, sub atenta supraveghere a celor de la Apele Române, pentru a restabili curgerile apelor și curățenia în albiile lor.
Diana Mitrache