Aninoasa: Casele pot fi reparate. Mai trebuie o Hotărâre de Guvern

E xperții au stabilit care este, cu aproximație, suma de care va fi nevoie pentru reabilitarea coloniilor din Aninoasa. Banii vor veni, dar, până atunci, trebuie aprobată o Hotărâre de Guvern.
Un expert care a evaluat clădirile de la Aninoasa a estimat că acum costul reabilitărilor va fi de 39 de milioane de lei. Sunt bani pe care Guvernul urmează să îi aloce dintr-un fond de urgență, pentru că oamenii au fost, în parte, deja evacuați. Așa că doar birocrația mai trebuie să fie un obstacol. „În urma evaluării, atât a gradului de risc, cât și a evaluării financiare în ceea ce privește reabilitarea clădirilor de la Aninoasa, am propus, împreună cu Consiliul Județean, o HG, prin care se solicită sumele necesare pentru reabilitarea acestora. Bineînțeles că vorbim și de urgentaerea lucrărilor, ca oamenii să se întoarcă în casele afectate”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Deocamdată, însă, nu se știe când va fi aprobată această hotărâre. „Se discută la nivel de Guvern
prioritizarea Hotărârii de Guvern și, în funcție de aceasta, vom lua toate măsurile encesare”, mai spune prefectul județului Hunedoara.
Oamenii din orașul Aninoasa au fost, în parte, evacuați din casele lor și mutați în containere, după cutremurele din Gorj, care au afectat și ele structura de rezistență veche de peste 100 de ani a acestor case.
Diana Mitrache