O amenii din 64 de localități din Hunedoara au auzit, în prima zi a lunii martie, alarmele. A fost un exercițiu, care repornește verificarea sitsemului de alarmare a populației, așa cum am fost obișnuiți, miercurea, în prima săptămână din fiecare lună.

Exercițiul național „Miercurea alarmelor” a fost reluat.
Astfel, s-au testat și verificat echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Declanșarea sirenelor a avut loc la ora 10 și 20 de minute.
Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene)
existente la nivelul comunităților.
„Locuitorii din 64 de UAT uri au auzit „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. În județul Hunedoara exercițiul s-a încheiat cu succes.
Autorităților
responsabile cu
managementul tipului de risc, au reacționat corect și la timp, toate cele 175 de sirene au funcționat normal, iar la serviciul 112, nu s-a înregistrat niciun apel de urgență referitor la reacții
specifice unei eventuale panici”, a declarat Lucian Morogan, purtătror de cuvânt al ISU Hunedoara.
Înştiinţarea,
avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi
pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și
electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
În cazul unor
situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.
Diana Mitrache