E xploring Dacia, festivaluri și monumente unice, sunt doar câteva dintre obiectivele care au cântărit mult în promovarea, ca zonă turistică, a întreg județului Hunedoara. De asta s-a ocupat Direcția de Promovare a Monumentelor din Deva, iar în acest an se are în vedere și un proiect de
digitalizare a ideii de turism.
Toate cetățile dacice sunt acum păzite, fiind obiective înscrise în patrimoniul UNESCO. O preocupare a celor ce promovează turismul sunt exact aceste locuri încărcate de istoria lăsată în urmnă de daci, în Munții Orăștiei. Iar aceste obiective au fost promovate cu ajutorul a zeci de mii de exemplare de materiale de promovare, constând în broșuri, reviste, hărți, stickere, flyere, toate acestea fiind distribuite în cadrul evenimentelor pe care DGAMPT le-a organizat, precum și la manifestări în care direcția a avut calitatea de co-organizator.
La toate acestea se adaugă și Revista de turism REGIA ajunsă la numărul 3 și editată în 12.000 bucăți /număr.
Turismul de la noi a însemnat și evenimente naționale sau județene precum: Deva Auto Tuning Show Underground, Măsuratul Oilor, la Lelese, Târgul European al Castelelor, Piramida Lupilor – competiție de airsoft, Festivalul Aqua Sacra Germisara, Festivalul de reconstituire istorică Dac Fest, ajuns anul trecut la ediția a XII-a, Festivalul de Operă Opera Nights, Campionatul Național de Viteză în Coastă – etapa Straja, Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, Serbările Naționale de la Țebea, Festivalul Cetății Mălăiești, ori Spectacolul Extraordinar de Anul Nou de la Brad, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Toate acestea au fost un bun prilej de promovare a județului, care are și pagina de promovare denumită Enjoy Hunedoara, una dintre cele mai apreciate pagini de profil din România cu 183.000 de aprecieri și care a interacționat cu 5,5 milioane de useri.
Aplicația turistică a județului Discover Hunedoara a fost de asemenea accesată de un număr mare de utilizatori.
Salon des Vacances de la Bruxelles 2022 a fost principalul târg de turism internațional unde județul Hunedoara a fost imaginea standului României.
Dar, poate una dintre cele mai moderne aplicații în turismul de la noi este Exploring Dacia, un proiect digital – trecutul la timpul prezent, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba despre o aplicație de realitate augmentată care oferă informații despre monumentele de cult de la Sarmizegetusa Regia și unele artefacte descoperite aici. 30 dintre obiectele descoperite au fost digitizate și vor putea fi descoperite de public și în acest format virtual.
Diana Mitrache