U n puternic cutremur a zguduit Valea Jiului. Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade
pe scara Richter a fost simțit luni după amiază in Valea Jiului. Cutremurul a avut loc la ora 16.58 la o adâncime de 10 kilometri la 73 kilometri NNE de Drobeta-Turnu Turnu Severin, respectiv 11 Kilometri NNW de Targu Jiu.
Panica este cuvântul de ordine, însă autoritățile vin cu sfaturi practice despre ceea ce trebuie să facem în cazul unui seism.
C e este triunghiul vieții
Doug COPP, şeful Salvării şi Managerul pentru Dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), citat de publicaţia Adevărul, susţine că, în cazul unui seism, oamenii nu trebuie să se adăpostească sub mese sau sub tocurile uşii, ci lângă obiecte voluminoase, precum o canapea, ghemuiţi în poziţie fetală. În jurul unor astfel de obiecte se formează „triunghiurile vieţii” – spaţii libere în care oamenii se vor afla în siguranţă.
Doug COPP a realizat şi o listă cu reguli de supravieţuire în caz de cutremur major, iar acestea includ următoarele recomandări.
Cei care se aşează sub obiecte de mobilier, precum birourile, sau rămân în maşini, sunt în pericolul de a fi zdrobiţi. Aşadar, oamenii trebuie să se adăpostească lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur, deoarece lemnul este flexibil şi se mişca cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi.
Cei pe care seismul îi surprinde în pat, pe timp de noapte, nu trebuie decât să se rostogolească jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
Persoanele surprinse de un cutremur în timp ce se uită la televizor şi care nu pot ieşi pe geam sau pe uşă, trebuie să se întindă pe jos şi să se ghemuiască în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare. Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi.
Oamenii nu trebuie niciodată să meargă pe scări în timpul unui seism. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor.
Dacă este posibil, se recomandă adăpostirea lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor. Cu cât persoană se afla mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul acesteia de scăpare să fie blocat.
Oamenii care rămân în interiorul vehiculelor sunt în mai mare pericol: supravieţuirea este mai sigură dacă aceştia ies afară şi se întind lângă autovehicul. Maşinile zdrobite lasa goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele.
Hârtia nu se tasează, aşadar, în cazul prăbuşirii clădirii, rămân goluri mari în jurul teancurilor de hârtie, prin urmare cei surprinşi de un seism la birou se pot adăposti lângă acestea.
C e trebuie să faci după un cutremur
Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele
speriate şi copiii.
Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutor, doar dacă știi cum.
Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pt. a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.
Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.
Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).
Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.
Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!
Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.
Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).
Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie, potrivit DSU.
C e trebuie să conțină rucsacul de urgență
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.
Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.
Iată ce trebuie să conțină rucsacul de urgență: apă, alimente – conserve, alimente neperisabile, încălțăminte, sac de dormit, trusă de prim ajutor, aparate utile – radio, lanternă, fluier, articole pentru copii, articole de igienă, actele personale.
Monika BACIU