Un adevărat miner, influencer pe traseele din estul Văii Jiului, a ajuns să împartă imagini, filmări și crâmpeie din viața oamenilor de la noi, pe rețelele de socializare și acum, administrația din orașul natal a considerat că merită un titlu de onoare. Vasile Laurențiu Sorin a ieșit la pensie de la mină acum mai bine de un deceniu și, timid, pe o bicicletă ce mereu a updatat-o, a ajuns un adevărat influencer.
Are peste 10 mii de abonați la canalul său de you tube, unde le arată tuturor capre negre în habitatul lor din Cheile Jiețului, ciobanii din zonă și viața celor de la Cimpa, până spre hotarul cu Vâlcea. Este pasiunea lui și pare cea mai reală reconversie profesională din zona Văii Jiului a unui om care, din fundul minei a ajuns să ne arate frumusețile de afară.
Acesta este și motivul pentru care, vineri, într-un cadru festiv, Vasile Laurențiu Sorin, fotograful de serviciu, a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Petrila. „Mulțumesc familiei mele, care m-a tolerat și susținut și, în primul rând, soției mele. Vreau să vă spun că voi face tot ce am făcut și înainte și poate chiar mai mult. Asta, pentru că acest titlu mă obligă și mă motivează”, a spus Vasile Laurențiu Sorin, cel care e cunoscut la noi ca „Fotograful de serviciu”.
Pe Vasile Laurențiu Sorin l-am remarcat pe rețelele de socializare unde lumea îi mulțumea că mai vede câte ceva din zona natală, iar aici mă refer la cei plecați peste hotare, dar l-am găsit în fiecare zi și pe Jieț. Ciobanii de aici îl au ca reper și aproape că pot da ora exactă, după cum el sosește, le aruncă o vorbă bună de pe drum, le spune ce e nou, jos, în oraș și uneori, ne arată și nouă ce frumos e la munte.
Numele lui este deja cunoscut de toți, fie ei crescători de oi, de vaci angus, sau alte animale sau păsări de la noi. Merge cu bicicleta prin defileul Jiețului, iar pentru unii dintre crescătorii de turme de aici e singurul om care le aduce vești din oraș.
Iar acum, împărtășește cu oamenii de peste tot din lume bucuriile regăsirii din natură și obiceiurile de la noi. Face zilnic peste 15 km cu bicicleta ori pe jos și surprinde viața oamenilor care l-au primit cu drag în gospodăriile lor și, momârlanii sunt gata să le împărtășească tuturor obiceiurile și viața la munte.
Și, când pleacă cu bicicleta, nimic nu îi scapă. Asta, pentru că are mereu o cameră funcțională.
Omul nostru este unul dintre puținii mineri care a găsit, după pensie, un refugiu și, după ce a muncit zeci de ani sub pământ, acum ne arată tuturor natura de la suprafață. A învățat să monteze imagini, să editeze filmările
și să fie el însusși personaj în reportajele sale.
Diana Mitrache
Foto Fotograful de serviciu