A sociația de Dezvoltare Teritorială Integrată a adunat primari și oameni de afaceri, iar de această dată au fost lansate idei de afaceri, dar și un site pe care pot fi consultate planurile de dezvoltare ale Văii Jiului. Vorbim despre coloniile vechi de peste un secol, care vor deveni „verzi”, dar și despre realizarea unui contru pentru persoanele abuzate. Iar cu acest prilej a fost lansat și un proiect care să le vorbească tuturor despre ce presupun fondurile europene și cum pot fi obținute.
Membrii Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului au ședințe periodic, iar acum au ajun sla concluzia că nu doar cei care locuiesc la bloc ar trebui să aibă locuințele protejate termic, ci și cele de colonie se pot încadra. Vorbim despre zone ce se află în fiecare oraș al Văii Jiului, acesta fiind un proiect integrat.
„De data aceasta am venit cu ideea de a găsi sursa de finanțare pentru locuințele individuale, respectiv pentru case și, în special, pentru zonele de colonie, cu peste 100 de ani vechime, și care există în fiecare localitate. (…) Casele vor fi anvelopate și cu sisteme de producere a energiei electrice cu fotovoltaice, pentru că acolo stă un segment de populație cu venituri reduse și scopul nostru este de a ajuta acei proprietari care stau în aceste case vechi”,
a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
S-a discutat și problema siturilor industriale și a haldelor de decantare, care trebuie redate circuitului civil, social ori de agrement. Dar s-a vorbit și despre nevoia de protecție a celor ce sunt abuzați în familie. „Ideea a pornit de la faptul că toți trebuie să avem servicii sociale care să asigure și partea celor care sunt violentați în familie, dar niciunul nu avem resursele financiare. Și am zis că trebuie să profităm de fondurile europene și, dacă sunt de acord colegii primari, putem face un centru comun pentru toată Valea Jiului”, a completat Dănuț Buhăescu, primarul din Uricani.
Iar unul dintre ONG-urile de la noi a lansat un proiect ce poartă denumirea generică „Valea Jiului se dezvoltă cu
fonduri europene”.
„Proiectul încearcă să anticipeze și să mobilizeze comunitatea Văii Jiului pentru a aplica pentru fonduri europene. Bani vor fi, dar avem nevoie de oameni cu idei. Noi putem sprijini, dar și să informăm oamenii care sunt problemele, care sunt modelele de bună practică și să mobilicăm toți reprezentanții cosietății, primării, oameni de afaceri, primării, ONG-uri, sau oameni simpli. Valea Jiului va beneficia de fonduri europene și ar fi păcat să nu le folosim”, a precizat Alexandru Kelemen, director executiv ADTI Valea Jiului.
Există și un site pe care oricine se poate informa și trebuie accesat la adresa www.valeajiului.eu , iar la adresa www.adtivj puteți afla ce se întâmplă la fiecare dintre întâlnirile pe care primarii, mediul de afaceri și ONG-urile le fac pe tema dezvoltării regionale și accesării fondurilor europene.
Diana Mitrache