9_sitePatru spitale din judetul Hunedoara, pe lista neagrã a Finantelor Publice. Patru unitãti sanitare din judet figureazã pe lista celor 100 de datornici ai judetului. Mai mult, pentru douã dintre acestea s-au demarat procedurile de executare silitã.

Spitalul municipal Vulcan

Spitalul municipal Vulcan are datorii mari. Unitatea sanitarã din Valea Jiului figureazã pe pozitia cu numãrul 58 în topul celor 100 de datornici ai judetului. Datoriile unitãtii medicale sunt în valoare de 278.863 de lei, conform datelor de la Directia Generalã a Finantelor Publice Hunedoara. Mai mult, pentru aceastã unitate medicalã au fost demarate procedurile de executare silitã. Managerul Spitalului Municipal din Vulcan, Mariana Mateescu a fost înlocuitã în cursul sãptãmânii trecute tocmai din cauza datoriilor foarte mari la care a ajuns spitalul. Daca Spitalul Municipal Vulcan nu-si plateste arieratele in valoare de 400.000 de lei pana la finalul lunii martie, primaria din localitate se va trezi cu toate conturile blocate, fiind astfel imposibila plata salariilor functionarilor. Spitalul Vulcan are datorii de 1,1 – 1,2 milioane de lei, din care arieratele de 400.000 de lei.

Spitalul din Hateg, situatie similarã cu cea de la Vulcan

Spitalul orãsenesc din Hateg este executat silit pentru neplata datoriilor. Unitatea medicalã de aici are datorii la bugetul de stat în valoare de 273.208 de lei, conform DGFP Hunedoara. Ca si spitalul din Vulcan, si aceastã unitate medicalã este executatã silit. Datoriile unitãtii medicale sunt de aproape 1,5 milioane de lei. La data de 31.01.2013 datoriile unitãtii sanitare cãtre furnizorii de bunuri si servicii erau în sumã de 1.025.148 de lei, din care 688.815 erau plãti restante. Totodatã, spitaul orãsenesc Hateg are datorii si la bugetul de stat în valoare de 272.928 de lei, iar conturile unitãtii medicale sunt blocate.

Probleme si la Orãstie

Spitalul municipal din Orãstie are si acesta probleme financiare. Conform datelor furnizate de Directia Generalã a Finantelor Publice Hunedoara, unitatea medicalã din Orãstie are datorii în valoare de 211.589 de lei, acestea provenind din ”obligatiile restante provin din data de 25.01.2013”. Pentru unitatea medicalã este în curs procedura de executare silitã. Spitalul Municipal din Orãstie are datorii neachitate la furnizori de aproape un milion de lei, fiind somatã cu blocarea conturilor. Din totalul datoriilor, 370.000 de lei reprezintã arierate, facturi neplãtite de peste 90 de zile.

Spitalul din Brad, probleme la încasarea decontului

Spitalul municipal Brad are datorii, însã nu este executat silit. Acesta figureazã pe pozitia cu numãrul 91 în topul datornicilor hunedoreni la bugetul de stat, având o restantã de 169.480 de lei.  Motivul pentru care s-a ajuns în situatia de fatã este cã spitalul ”nu a incasat decontul cu CNAS Bucuresti.

Monika BACIU