Dumitra Stefan, fosta directoare a DSP ”i-a tras-o” managerului care-i dãdea lectii – Mariana Mateescu pentru a demonstra cine e seful, iar primarul Gheorghe Ile în loc sã analizeze sesizãrile derapajelor în conducerea Spitalului Municipal Vulcan, a dat si el lectii de medicinã doctorilor care nu pupau piciorul directorei. Solutia salvãrii Spitalului poate veni doar de la minister…
Scandalul de la Spitalul Municipal Vulcan, spital care se aflã cu un picior în groapã, putea fi evitat dacã Primãria dãdea ascultare numeroaselor sesizãri privind derapajele în actul managerial. În loc sp tragã medicii de urechi si sã le dea lectii de medicinã, edilii trebuiau sã câtãreascã situatia de-a lungul ultimilor ani, în care sesizãrile au curs si sã ia mãsuri.
Managerul spitalului, Mariana Mateescu, va fi schimbatã din functie, schimbare previzibilã având în vedere felul cum a condus si spitalul din Lupeni de unde a plecat în plin scandal. Multe au fost premiile si diplomele de cel mai cel manager, în timp ce spitalele pe care le-a pãstorit se aflau/ aflã în pragul falimentului.
În sedinta Consiliului Local Vulcan de joi se asteaptã schimbarea conducerii spitalului, pe lista numelor vehiculate existând vreo trei persoane, printre care si seful Compartimentului Primiri Urgente Vulcan, dr. Cãtãlin Popa, cel care este si coordonatorul medical al SMURD Hunedoara si doctor în cadrul grupului de autorizare salvatori minieri INSEMEX Petrosani.
Pentru cã printre propunerile de redresare a lãcasului medical este si desfiintarea Urgentei Vulcan, dar si tãierea salariilor personalului medical, l-am întrebat pe Cãtãlin Popa care ar fi solutiile, dacã ele exitã, de salvare a Spitalului Municipal.
”Existã solutii, dar trebuie implicare, nu doar sã porti o simplã corespondentã oficialã cu care sã te acoperi ulterior, dar fãrã efect, cum a fãcut conducerea. Un reprezentant al Spitalului, care stie exact cum se pune problema, trebuie sã meargã la Minister, de unde poate veni rezolvarea. Spun acest lucru pentru cã aici, la Vulcan, existã 110 paturi din care 20 sunt în conservare, desi ele sunt active pentru cã sunt absolut necesare, deci se cheltuie bani care nu sunt decontati. La cele 90 de paturi, care sunt înregistrate ca active, s-a aplicat acel procent de diminuare de 13,5%, ceea ce înseamnã cã doar 75 de paturi sunt finantate. Spitalul nostru se aflã în aceastã situatie din cauza orgoliilor, a ambitiilor dintre doamna Mateescu si doamna Stefan – fosta directoare de la Directia de Sãnãtate Judeteanã. Si cum Casa de Asigurãri de Sãnãtate face contractul cu spitalul pe ceea ce recomandã Directia de Sãnãtate, doamna Stefan i-a demostrat doamnei Mateescu cine este seful, iar Spitalul a mers în deficit.
Dar asa cum îl cunosc pe actualul ministru al Sãnãtãtii, pentru cã am lucrat cu el, este deschis si ia decizii corecte dacã existã motive solide, profesionist prezentate, spitalul poate fi salvat. Altfel acest spital se va desfiinta singur. Vã dati seama cã este vorba de 3 miliarde lei, sumã ce reprezintã gura de oxigen salvatoare.
Cu acesti bani poate fi acoperit deficitul la salariile personalului si mai rãmân ceva bani si pentru spital.
O a doua variantã de salvare este preluarea CPU de minister si sã apartinã de exemplu, pentru cã ar fi cel mai fericit caz, de Petrosani. Sigur cã si Spitalul Petrosani trebuie sã aibã un profit. Asta ar implica acoperirea gãrzilor si la Petrosani de medicii în cauzã. Alte variante nu existã!” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, seful Compartimentului de Primiri Urgente Vulcan.
Conform declaratiilor neoficiale ale primarului Gheorghe Ile, managerul Spitalului Vulcan este deja stabilit, urmând ca numele lui sã fie devoalat în sedinta Consiliului Local Vulcan de joi.
Ileana Firtulescu