Spitalul Vulcan, omorât de rãzboiul dintre douã directoare, dar si de primarul-doctor

Dumitra Stefan, fosta directoare a DSP ”i-a tras-o” managerului care-i dãdea lectii – Mariana Mateescu pentru a demonstra cine e seful, iar primarul Gheorghe Ile în loc sã analizeze sesizãrile derapajelor în conducerea Spitalului Municipal Vulcan, a dat si el lectii de medicinã doctorilor care nu pupau piciorul directorei. Solutia salvãrii Spitalului poate veni doar de la minister…

1_1siteScandalul de la Spitalul Municipal Vulcan, spital care se aflã cu un picior în groapã, putea fi evitat dacã Primãria dãdea ascultare numeroaselor sesizãri privind derapajele în actul managerial. În loc sp tragã medicii de urechi si sã le dea lectii de medicinã, edilii trebuiau sã câtãreascã situatia de-a lungul ultimilor ani, în care sesizãrile au curs si sã ia mãsuri.

Managerul spitalului, Mariana Mateescu, va fi schimbatã din functie, schimbare previzibilã având în vedere felul cum a condus si spitalul din Lupeni de unde a plecat în plin scandal. Multe au fost premiile si diplomele de cel mai cel manager, în timp ce spitalele pe care le-a pãstorit se aflau/ aflã în pragul falimentului.

În sedinta Consiliului Local Vulcan de joi se asteaptã schimbarea conducerii spitalului, pe lista numelor vehiculate existând vreo trei persoane, printre care si seful Compartimentului Primiri Urgente Vulcan, dr. Cãtãlin Popa, cel care este si coordonatorul medical al SMURD Hunedoara si doctor în cadrul  grupului de autorizare salvatori minieri INSEMEX Petrosani.

Pentru cã printre propunerile de redresare a lãcasului medical este si desfiintarea Urgentei Vulcan, dar si tãierea salariilor personalului medical, l-am întrebat pe Cãtãlin Popa care ar fi solutiile, dacã ele exitã, de salvare a Spitalului Municipal.

”Existã solutii, dar trebuie implicare, nu doar sã porti o simplã corespondentã oficialã cu care sã te acoperi ulterior, dar fãrã efect, cum a fãcut conducerea. Un reprezentant al Spitalului, care stie exact cum se pune problema, trebuie sã meargã la Minister, de unde poate veni rezolvarea. Spun acest lucru pentru cã aici, la Vulcan, existã 110 paturi din care 20 sunt în conservare, desi ele sunt active pentru cã sunt absolut necesare, deci se cheltuie bani care nu sunt decontati. La cele 90 de paturi, care sunt înregistrate ca active, s-a aplicat acel procent de diminuare de 13,5%, ceea ce înseamnã cã doar 75 de paturi sunt finantate. Spitalul nostru se aflã în aceastã situatie din cauza orgoliilor, a ambitiilor dintre doamna Mateescu si doamna Stefan – fosta directoare de la Directia de Sãnãtate Judeteanã. Si cum Casa de Asigurãri de Sãnãtate face contractul cu spitalul pe ceea ce recomandã  Directia de Sãnãtate, doamna Stefan i-a demostrat doamnei Mateescu cine este seful, iar Spitalul a mers în deficit.

Dar asa cum îl cunosc pe actualul ministru al Sãnãtãtii, pentru cã am lucrat cu el, este deschis si ia decizii corecte dacã existã motive solide, profesionist prezentate, spitalul poate fi salvat. Altfel acest spital se va desfiinta singur. Vã dati seama cã este vorba de 3 miliarde lei, sumã ce reprezintã gura de oxigen salvatoare.

Cu acesti bani poate fi acoperit deficitul la salariile personalului si mai rãmân ceva bani si pentru spital.

1_2siteO a doua variantã de salvare este preluarea CPU de minister si sã apartinã de exemplu, pentru cã ar fi cel mai fericit caz, de Petrosani. Sigur cã si Spitalul Petrosani trebuie sã aibã un profit. Asta ar implica acoperirea gãrzilor si la Petrosani de medicii în cauzã. Alte variante nu existã!” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, seful Compartimentului de Primiri Urgente Vulcan.

Conform declaratiilor neoficiale ale primarului Gheorghe Ile, managerul Spitalului Vulcan este deja stabilit, urmând ca numele lui sã fie devoalat în sedinta Consiliului Local Vulcan de joi.

Ileana Firtulescu

9 comentarii la „Spitalul Vulcan, omorât de rãzboiul dintre douã directoare, dar si de primarul-doctor

 • 27 februarie 2013 la 07:22
  Permalink

  Ce bine ar fi sa fie devoalat, imi place cuvantul, si modul de alegere a directorului. Nu se mai dau concursuri, nu se mai face nimic cum zice Legea. Parca ieri doamna de la Lupeni era cea mai buna. Cine a stabilit acest lucru ? Cine stabileste si cum ca noul director e cea mai buna alegere posibila. Sunt din Vulcan dar nu il cunosc pe domnul in cauza , nu am auzit de el.

 • 27 februarie 2013 la 08:46
  Permalink

  sa-l intrebati pe dl primar sectia de TBC de ce ia facut vant de la Vulcan are alte planuri ?

 • 27 februarie 2013 la 11:10
  Permalink

  Acest dr.Popa era in urma cu ceva timp „propus director de directie de sanatate publica” si se lauda cu prietenia cu dr. Arafat!Ce a facut el de-a lungul timpului cand au plecat celelalte sectii?Ia salariul dublu,latra prin presa la comanda,isi tine protejatul sa doarma prin spital si pupa c…sa ajunga director.Ce studii are in afara de facultate? A facut specializare sau cum se spune acum rezidentiat? Nu,dar salariul nlui este mei mare decat la medicii specialisti.Toata ziua pleaca de la servici pt probleme personale,dar se lauda cu Smurdul.Acum se lauda cu noul ministru ca a lucat ce el!!!

 • 27 februarie 2013 la 11:37
  Permalink

  Nu trebuie sa fiti tristi, primarul-doctor Ile va scoate asul din maneca. Cum care as? Pe doctorita Felicia Portase. Sa nu spuneti acum ca nu stiti cine e Felicia Portase. E fata aceea blonda care sta toata ziua in biroul primarului si care il conduce pe Ile si Primaria. Doar e consiliera lui proprie si personala. Si sa va spun cati bani suge de la buget? Nu nu asta alta data……

 • 27 februarie 2013 la 11:54
  Permalink

  cred ca menegerul trebuie ales de catre angajatii ,sa nu mai poata da vina ca li sa impus,De se duc de rapa se duc pe mana lor

 • 27 februarie 2013 la 14:23
  Permalink

  Este important sa avem curaj sa spunem lucrurilor pe nume ca altfel toti incapabiliii ajung sa ne distruga si sanatatea si invatamintul si tot tot. Ma inclin in fata dvs dle dr Popa, ca desi te expui injuraturilor netotilor si chiar mai mult nu ascunzi gunoiul sub pres.
  Imi doresc ca mai multi doctori, profesori, ingineri sa traga semnale de alarma acolo unde treaba nu merge bine ca altfel buba se intinde si nu-i mai da nimeni de cap ca in cazul asta de la spital.

 • 27 februarie 2013 la 15:16
  Permalink

  bine ar fi sa fie si dl doctor Popa in „carti” ,este in primul rand un om de calitate, profesional nu mai vorbim.
  nu conteza prieteniile domnului doctor cu actuali sau fosti ministri, daca poate face ceva pentru Valea asta amarata a Jiului haideti sa il lasam sa ne arate, apoi sa il judecam si sa il punem la zid.mult noroc !!!in tot ceea ce vreti sa faceti DL dr. POPA
  asteptam sa mai veniti pe la noi prin cartier cu bucuriile ofrite de de oameni dv inimosi se la SARS !!!!!

 • 27 februarie 2013 la 17:32
  Permalink

  Dr Popa nu este coordonator SMURD , mare greseala , D-na Firtulescu , verificati , sunteti un ziarist de exceptie , pacat , intrebati oamenii care stiu !

 • 27 februarie 2013 la 18:58
  Permalink

  sa ne spuna primarul de ce a dat sectia de TBC la incurcat dr. Petre.

Comentariile sunt închise.