T oate școlile și grădinițele din județul Hunedoara au stocurile de combustibil asigurate, ori centrale funcționale pe gaz. O spun cei de la Inspectoratul Școlar Județean, care, însă, spun că se impune acum și o economie, dar nicidecum una în
detrimentul copiilor.
A venit frigul și acum sunt pornite în școli și grădinițe sistemele de încălzire. Statistic, situația este sub control, cel puțin la momentul de debut al școlii. Sunt peste jumătate din școli racordate la sisteme centralizate, iar un procent de 41% au combustibilii asigurați acum.
„Avem în atenția noastră asigurarea condițiilor optime în școli pentru toți elevii din județ. În acest sens, am comunicat cu conducerea unitților de învățământ, dar și cu autoritățile publice locale. În acest moment, pot să vă spun că avem 108 unități de învățământ, cu 131 de structuri arondate și 239 de clădiri în care avem actrivitate didactică. Toate au asigurată încălzireea pentru această iarnă. În ceea ce privește asigurarea combustibilului/agentului termic pentru sezonul rece, 57% dintre unități sunt branșate la rețeaua de termoficare sau sunt dotate cu centrale termice proprii pe gaze naturale, 41% dintre unități au combustibil solid pentru încălzire asigurat în procent de 100%, 2% dintre unitățile au combustibil solid pentru încălzire asigurat în proporție de 35 – 80%”, a declarat Maria Ștefănie, inspector școlar general IȘJ Hunedoara.
În Hunedoara sunt 239 de unități de învățământ, organizate în 108 unități cu personalitate juridică cu învățământ de stat și 14 unități de învățământ particulare. Dar tuturor li se recomandă,. Însă, să folosească sistemele de încălzire în mod rațional, dată fiind criza energetică.
„Este un subiect pe care îl discutăm, E o problemă în toată țara, dar și în toată Europa, iar noi încercăm să găsim soluții, ca să vedem cum să găsim un echilibru, așa încât și copiii să aibă confortul termic asigurat, dar și profesorii și personalul din unități, dar, în același timp, să fim atenți și cu resursele bugetare”, a mai adăugat inspectorul școlar general Maria Ștefănie.
La acest moment, inspectorii școlari dau asigurări că nu sunt deloc probleme în unitățile școlare și preșcolare. Asta, și pentru că, la Deva, după oprirea termocentralei Mintia, toate școlile rămăseseră fără căldură. Dar acum au centrale proprii.
Diana Mitrache