Scările către Cascada Lolaia au fost refăcute de rangerii din Parcul Național Retezat. Lorențiu Nicolae și Ioan Dăjulesc, Rangeri APNR au refăcut scările către Cascada Lolaia din Parcul Național Retezat, astfel încât turiștii să se poată deplasa în siguranță.

”Legenda spune că demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara.
Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfrcoșătoare s-a abatut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Cascada Lolaia este o atracţie naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a Parcului Național Retezat. Cascada Lolaia este accesibilă
pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic, locație aflată în continuarea drumului ce traversează localitatea Nucșoara, comuna Sălașul de Sus. Pe aici intră 90% dintre turiştii care vizitează anual parcul. Cei mai mulţi dintre aceştia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai
5 minute le-ar putea aduce în cale frumuseţea deosebită. Până nu de mult potenţialul ecoturistic al Cascadei Lolaia era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat şi pus în
valoare.
Turiştii pot ajunge la Cascada Lolaia cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic.
De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă.
Cascada Lolaia se afla în Parcul Naţional Retezat la o altitudine de 1050m pe pârâul Nucşoara. Acest pârâu colectează apele a patru văi glaciare: Stânişoara, Pietrele, Valea Rea şi Galeşu.
De aici în condiţii de vară se poate ajunge la Cabana pietrele în 2 ore, Cabana Genţiana în 2,5 ore. De asemenea se poate ajunge la Lacul Galeşu în 3,5 ore, Lacul Bucura în 4,5 ore, Vârful Retezat în 5,5 ore.
Monika BACIU