U niversitățile din țară pot accesa fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministerul Educației a publicat ghidul pentru digitalizarea universităților.
Acest ghid include informaţii referitoare la condiţiile de finanţare, procedurile de evaluare şi selecţie a proiectelor, precum și informaţii generale privind implementarea proiectelor, potrivit sursei citate. Banii provin din PNRR, iar ținta acestuia este ca cel puțin 60 de universități să fie sprijinite cu noi „centre tehnologice inovatoare pentru dezvoltarea competențelor viitorului, prin inovarea continuă a programelor de studiu”.
Conducerea Universității din Petroșani susține că are în vedere accesarea de 2,7 milioane de euro.
”Am fost receptivi, imediat cum a apărut ghidul pe PNRR. Am întocmit un proiect. Am propus o sumă de 2,7 milioane de euro din care ne proprunem să adaptăm o serie de centre, laboratoare, spații de educație din universitate pentru pregătirea unui învățământ mixt, adică fizic și la distanță. Așteptăm să vedem care e proporția pe fiecare domeniu, la care să ajungem să facem învățământ la distanță, dar dorim să instruim cadrele didactice, dar și studenții vizavi de folosirea acestui sistem de învățământ la distanță. Ne dorim să perfecționăm și platformele existente, totul în așa fel încât la finalul proiectului în 2025 să avem condiții de utilizare a tehnicilor modern de educație”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
Cadrele didactice, dar și studenții Universității Petroșani au fost chestionați cu privire la gradul de informatizare al universității.
”Implementăm acest proiect pentru că la acest moment Universitatea nu este destul de informatizată. Din chestionare care le-am adresat am dedus acest lucru. Dacă se va putea, ulterior, după implementarea acestui proiect vom căuta să aducem și alte fonduri europene pentru informatizare și creșterea capacității de cercetare și de dezvoltare a unor noi laboratoare. ARACIS va preciza cât la sută din activități se pot face online. La inginerie, laboratoarele nu se vor putea face online. În domeniile socio-umane,
economice acolo s-ar putea ca procentul să fie mai mare. Așteptăm concluziile ARACIS, după care se vor da precizări”, a precizat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.
În 30 iunie, potrivit calendarului va avea loc publicarea listei universităților selectate pentru finanțare pe site-ul Ministerului Educației.
Perioada de realizare a investiției de digitalizare a universităților este de la semnarea contractului de finanțare, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025. Fondurile sunt disponibile pentru cheltuieli pentru echipamente si dispozitive digitale – echipamente digitale care sunt necesare activității didactice și de cercetare, în funcție de domeniile de specializare ale universității; cheltuieli pentru dezvoltarea și implementarea programelor de formare de competențe, în limita a 10% din valoarea totală a grantului solicitat.
Monika BACIU