Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
O biective promovate și restaurate Astfel, pe lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale, în vederea promovării acestora se află Castrul Roman Micia de la Vețel, Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cele două obiective îndeplinesc criteriile necesare includerii în traseul castrelor romane în vederea promăvării.
În cadrul Rutei Cetăților au fost îndeplinit criteriile Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia – Terasa X, Cetatea Costești-Cetățuia.
În cadrul Rutei Castelelor a fost inclus spre promovare Ansamblul architectural Castelul Corvinilor.
Din ruta curiilor va face parte Conacul Bialis din Mihăileni.
Gospodăriile tradiționale din Lelese și Bunila au fost incluse în ruta satelor cu arhitectură tradițională.
La data de 31 martie a.c. a fost atins jalonul 331,care presupunea ca cel puțin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii și care să fie poziționate în principal în zonele rurale și defavorizate pentru a atrage turiști și a crea noi locuri de muncă în industria turismului. Având în vedere că pentru anumite rute turistice/culturale nu au fost depuse suficiente solicitări, MIPE urmează să anunțe un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiției și a maximiza toate șansele comunităților cu potențial turistic de a beneficia de investiții sustenabile.
Monika Baciu