”Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive (Lonea şi Lupeni) în cuantum de 43,246 milioane lei pentru anul 2022, care se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei”, se arată într-un comunicat de presă, remis de Guvern.
Doar că asta nu înseamnă că minerii vor putea fi plătiți din această sumă și nici că situația Complexului Energetic devine mai bună, din punct de vedere financiar. Pentru că dacă acești bani ar urma să fie folosiți acum pentru plata ortacilor, asta ar însemna deturnare de fonduri.
„Vorbim de ajutorul pentru închiderea la suprafață, despre lucrările neefectuate la Lupeni, Lonea, Coroiești, ajutor pe care trebuia să îl fi primit cu ceva timp în urmă. Deci”, nu are nicio legătură cu Ordonanța de Urgență pe care toți o așteptăm, cea care face referire la toate cele 4 mine din Valea Jiului, pe programul până în 2032, în care avem inclus inclusiv suportul financiar pentru desfășurarea activității mulți ani de acum încolo, în subteran. Sunt două lucruri total diferite”, a susținut și Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor excepţionale ale unităţilor intrate în proces de închidere definitivă, costuri care nu sunt legate de producţia curentă.
Astfel, banii vor fi folosiţi pentru acordarea plăţilor compensatorii, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere, precum şi pentru recultivarea suprafeţelor. ”Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană prin Decizia nr. C (2016) 7.719/final, modificată şi completată de Decizia nr. C(2018) 1001/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România. Totodată, „nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara a condiţiilor incluse în Decizia Comisiei Europene, precum şi a oricăror obligaţii asumate în vederea obţinerii ajutorului de stat, va determina aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutorului de stat”, se mai arată în actul aprobat.
Ordonanța era de care spune Cristian Roșu, însă, încă așteaptă aprobarea, iar de aici vor veni banii pentru finanțarea activității din subetarn. „Împreună cu colegul de la sindicatul Muntele (n.r. liderul Darius Cîmpean) și cu administratorul judiciar (n.r. Emil Gros ), am avut o întâlnire la București, cu ministrul Virgil Popescu, care ne-a spus că, în momentul de față, Ordonanța de Urgență se află în studiu la Comisia Europeană. A fost nevoie de câteva modificări și clarificări, iar pe 29 martie va avea loc o nouă întâlnire între domnul ministru și comisarul european la Praga unde vor clarifica ultieme date. Noi sperăm să vină cu vești bune și să primească acceptul, ca să pună pe ordinea de zi a Guvernului și ordonanța pe care o așteptăm de atțta timp și care ne va aduce beneficii în
perioada următoare”, a conchis Cristian Roșu.
Diana Mitrache