C ând vorbim despre „nașterea” localității Petroșani avansăm mai multe date: 1960-colonizarea locului cu 60 de iobagi aduși de la Petros (de aici și numele) de nobilul Peter Buda, 1788-1792,-menționarea pentru prima dată a numelui „Petroșani” de către locotenentul prusac Götze, 1898-atribuirea titlului de „comună urbană”, 1924-declararea ca oraș. Și istoria și-a urmat cursul, devenind la 1 martie 1968 unul dintre primele municipii din România. Cam cum stătea sportul la Petroșani acum 54 de ani, la „ora municipiului”?

SPORT LA COTE ÎNALTE

La ora declarării Petroșani-ului ca municipiu (1 martie 1968, primar David Lazăr), sportul era bine reprezentat. Ziarul local „Steagul Roșu”, devenit ziar al Comitetului municipal și al Consiliului Popular (măcar la acea vreme, era asumat…) prezenta în ediția din 1 martie 1968 o pagină (vezi facsimil).

La fotbal, jucătorul Jiului, Ovidiu Toia, oferea un interviu sub titlul „Voi munci mai mult”, dar din păcate pentru el, antrenorul Ștefan Coidum l-a ținut mai mult rezervă…

Clubul Sportiv „Știința” Petroșani era bine reprezentat la mai multe capitole. Astfel, la volei masculin, echipa lui Coacu, Müller, Șchiopu sau Comarnițchi se impune, în Divizia „B”, cu 3-1 în fața celor de la Universitatea Craiova. La baschet, aceeași Știința Petroșani, aflată pe locul 9, aștepta startul returului sub conducerea antrenorului prof.Teodor Szillagyi.

Fotbalul era bine reprezentat la acea oră, Jiul Petroșani se afla în Divizia „A”. Ocupa locul 9 (din 14 echipe) la finalul turului. Pe 1 martie 1968 era în plină pregătire pentru reluarea campionatului (10 martie), într-o primă etapă acasă cu Universitatea Craiova, când va fi 2-0 (golurile marcate de Oct.Popescu). La ora aceea, antrenorul Ștefan Coidum dispunea de un lot cu multe nume importante, precum Victor Zamfir, Talpai, Georgevici, Stocker, Oct.Popescu, Peronescu, Libardi sau Naidin.

Cealaltă echipă de fotbal a orașului, Știința, se afla și ea înaintea startului returului 1967-68, pe locul 1 în Campionatul județean (Liga a IV-a) Hunedoara, Seria Valea Jiului (exista și Seria Valea Mureșului) și va câștiga acest cmpionat cu șapte puncte avans față de Minerul Ghelari, promovând în premieră în Divizia „C” (Liga a III-a). Din lotul antrenorului Gheorghe Irimie făceau parte, printre alții, Marincan, Michi Păsculescu, Varhonik, Cristi Făgaș, Bulbucan, Ghiță Știr, Răsădeanu, Ioan Danciu, Tugearu sau Pănescu.

A consemnat Genu TUȚU