Proiectul Erasmus+ „SOS: It is time to take action for Technology Addiction” a adunat la Petroșani tineri elevi și profesori din mai multe țări din Europa. Toți încearcă să demonstreze că, deși în ultimii doi ani au stat mai mult on-line, dependența de tehnologie trebuie să fie învinsă. Și au venit și cu soluții.
Să faci prăjituri, să pictezi, să lucrezi ceva, fără să mai stai în fața unui ecran de calculator sau telefon, este ideea de la care au plecat toți dascălii din Europa, care au venit la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroșani.
Vor să încerce toate soluțiile, inclusiv cele prin care să facă împreună excursii, așa încât să nu mai țină în mână, mereu, un telefon mobil, ori o tabletă. Pentru că asta i-a afectat pe toți în ultimii ani.
„Tema proiectului este aceea de a lua atitudine față de dependența de tehnologie și scopul nostru este să atragem atenția tinerilor. În niciun caz, noi nu vrem să îi rupem de tehnologie, pentru că acesta este prezentul și viitorul nostru, dar îi încurajăm să folosească tehnologia în scopuri benefice, să nu devină dependenți de ea. Avem alternative, iar în woekshop-urile desfășurate în aceste zile, copiii au aflat și lucruri pe care le pot accesa prin tehnologie, cum ar fi platformele educaționale, sau au un laborator prin care învață care sunt
componentele unui calculator, ca să știe de unde vin defectele, au ateliere de creație, ca să își poată ocupa timpul liber și cu altceva”, a spus Mihaela Marița, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroșani.
În proiect sunt implicați elevi și profesori din 6 școli din 6 țări, Italia, Turcia, Polonia, Cehia și Olanda.
„Copiii petrec foarte mult timp pe diferite dispozitive și asta este o problemă, pentru că de aici decurg o serie de probleme sociale: pierd contractul cu realitatea și nu mai știu să se integreze în viața reală, pentru că în perioada pandemică am folosit cu toții prea mult timp telefoanele, rețelele sociale. Iar de aici ei sunt expuși la bulling. Iar noi despre asta am vorbit cu ei, ca să știe cum să le evite”, a completat și profesor Lucia Giuliani, din Italia.
Copiii din toate țările lumii au simțit pe pielea lor izolarea, au devenit mai introvertiți și dependenți, totodată de acele like-uri. Nu mai sunt validați în viața reală, dar în social media asta se numără în aprecierile primite. Așa că profesorii lor îi scot din on-line și îi aduc să facă diverse lucruri utile, fără calculator. „Încercăm să ieșim din cotidian, să ne dăm frâu liber cfreativității, emoțiilor, să dezvoltăm comportamente corecte și emoțional, dar știm că avem nevoie de modelări comportamentale. Pe lână asta, ne dăm satisfacție tuturr simțurilor, auzul, văzul, simțul tactic și realizăm lucruri minunate”, a cmpletat și Vera Kutasi, profesor, care îi învăța pe elevii din Cehia să facă turtă dulce.
Cei de la Dmitrie Leonida sunt gazde în perioada 14-18 februarie a acestui prouiect derulat prin Erasmus +, iar oaspeții au făcut excursii, au lucrat împreună metaloplastie, dar au creat și inimi din turtă duce, ca să marcheze astfel momentul dedicat Sfântului Valentin.
Diana Mitrache