Salvatorii montani din Parâng au, din această săptămână, un nou vehicul de teren, destinat căutării persoanelor rătăcite. ATV-ul nou-nouț a costat 80.000 de lei și a ajuns la munte sub forma unei donații din partea unui om de afaceri, care are în zona turistică o pensiune și știe cât de importantă este dotarea salvamontiștilor.

ATV-ul este unul de ultimă gererație și îl întrece cu mult pe cel care exista în dotarea echipei Salvamont și care era uzat și fizic și moral.
„Timpii de reacție, la noi, sunt foarte importanți. Adică, chiar se vorbește de minutele de aur în intervențiile montane și un astfel de utilaj ne este mai mult decât necesar. Are 16 ani cel vechi, dar își mai făcea treaba, însă, reparațiile ne costă foarte mult și, în timp, trebuia înnoit”, a declarat Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng
Automobilul de tip ATV are în dotare și șenile pentru iarnă și roți pentru vară, un girofar și multe dispozitive special destinate activității unei echipe de salvare montană. Iar cel care a făcut donația spune că era absolut necesar în Parâng.
„Am considerat că e necesar să fac această donație către cei de la Salvamont Petroșani, în scopul de a îmbunătăți serviciile lor și pentru a îmbunătăți timpii de reacție, atunci când e nevoie de ei. Ced că va fi un bun necesar și că se vor folosi de el, dar doresc ca intervențiile să fie cât mai puține, deci și accidentele mai puține. Are o valoare de 80.000 de lei și a fost achiziționat de la București, de la o firmă specializată și l-am predat celor de la Salvamont”, spune Adrian Rus, omul de afaceri care a făcut donația.
Mașina este una de mare putere, ce poate interveni rapid, pe zone cu teren accidentat. Salvamontiștii din Parâng aveau un astfel de ATV dar era deja vechi și nu era deloc atât de performant ca acesta.
Diana Mitrache