O rdonanța care permite subvenționarea activității pentru minele pe închidere Lonea și Lupeni este în curs de avizare. Se vorbește despre ea de aproape un an, însă, acum, cei de la CEH spun că a intrat în linie dreaptă. Ea este necesară funcționării complexului energetic viitor, pentru că altfel, minerii și energeticieniii nu vor primi salariile.

Sindicatele cer aprobarea cât mai urgentă a acestei ordonanțe, iar liderul minerilor din Valea Jiului a cerut asta, prin intermediul Confederației Meridian, inclusiv premierului.
„Așteptăm acea ordonanță care să permită ca toate cele 4 mine să acceseze banii pentru activitatea regresivă”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Administratorii CEH spun, însă, că ordonanța își urmează parcursul și că nu mai este mult până la aprobarea ei.
„Ordonanța de Urgență este plecată din Ministerul Energiei și urmează circuitul de avizare. Ea trebuie să mai primească avizul de la Ministerul Finanțelor și cel al Justiției, după care, într-o viitoare ședință de Guvern, trebuie să fie aprobată”, a precizat și Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Minerii și energeticienii mizează pe acest ajutor de stat, pentru a funcționa până în 2032. Altfel, odată ce va scădea prețul energiei, dat fiind că CEH nu produce suficient de mult, niciun angajat nu va mnai putea să fie plătit.
„Ne va fi oarecum mai ușor să funcționăm, atâta timp cât vom fi ajutați de la București, pe perioada care va urma”, a mai spus Cristian Roșu.
Dacă va fi aprobată ordonanța, urmează să fie format noul Complex Energetic care, probabil, se va numi Valea Jiului.
Nimeni nu știe exact cât va dura avizarea și apoi aprobarea ordonanței, însă, situația CEH depinde de acest moment.
Diana Mitrache