I ndicii de calitate a aerului ating cote alarmante și, numai acum două zile, Valea Jiului a fost atenționată cu calificativul „RĂU”, pentru aerul respirat. De vină este și plafonul de nori, dar și faptul că oamenii au sobe și încă mai pun pe foc tot felul de produse. Și, la toate acestea se adaugă noxele emise de mașini.
În această săptămână, măsurătorile celor de la Agenția de Protecție a Mediului au arătat că, în zona Deva, mai exact în oraș, în vestul municipiului Deva, în zona orașului Călan și în zona municipiului Hunedoara, indicele de calitate a aerului era ACCEPTABIL, iar în zona municipiului Vulcan, indicele de calitate al aerului era RĂU.
Iar acesta este valabil pentru toată Valea Jiului, doar că la Vulcan se fac măsurătorile. „Caracterizarea este rezultatul analizelor zilnice, ca urmare a măsurătorilor orare pe cele 5 stații automate, amplasate în județul Hunedoara. Din păcate, în ultima vreme, au fost dese depășiri ale indicilor de calitate monitorizați. Și asta, din cauza condițiilor meteo, dar și activităților umane, în special, traficul și încălzirea locuințelor cu combustibili fosili”, a spus Georgeta Barabaș, șefa Agenției județene de Protecție a Mediului Hunedoara.
Aerul devine irespirabil, mai ales când plafonul de nori este jos și toate noxele plutesc ca o pâclă peste Valea Jiului. Din păcate, singurele măsuri ar fi să reducem, în mod conștient, poluatorii. Dar acest lcuru nu este posibil, în condițiile în care sărăcia încă îi ține pe oameni cu sobe pe lemne și cărbune și mașinile electrice sunt extrem de puține.
„Împotriva traficului, sigur, acest lucru se poate rezolva, dacă traficul este direcționat în afara localităților, dar asta înseamnă să se dezvolte infrastructura de transport, așa încât traficul să fie direcționat în afara localităților și să fie încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta. Și nici starea biologică nu ne mai ajută, pentru că frunzele au căzut și nu există vegetație care să absoarbă noxele din aer. Și, în privința modului de încălzire al locuințelor, iarăși este greu de făcut de pe o zi pe alta, modificări semnificative, dar poate pe viitor, se vor găsi soluții”, mai spune șefa APM Hunedoara.
Specialiștii care fac aceste măsurători zilnice și care supraveghează calitatea aerului, spun că, nu au fost înregistrate depășiri periculoase ale concentrațiilor de dioxid de azot, sau de sulf și nici nu au fost depășite limitele de noxe în aer. Totuși, la Vulcan, acolo unde există o stație de monitorizare a aerului pentru Valea Jiului, indicii au arătat calificativul RĂU, pe o scară de la 1 la 6, aceștia fiind de 4.
Diana Mitrache