rovinariÎn urmãtorii 3 ani, la Rovinari, va fi construitã cu ajutorul unui miliard de euro, o nouã termocentralã. Banii vor fi alocati de cãtre niste oameni de afaceri chinezi si vor conduce la realizarea celei mai importante investitii realizate în întreaga Uniune Europeanã.

Contributia Guvernului României va fi de 10% din valoarea investitiei. În plus, cu aceastã ocazie, se preconizeazã si crearea a câtorva mii de noi locuri de muncã, inclusiv în minerit. Ridicarea termocentralei va demara anul 2014 si se va încheia peste 2 ani, în 2016. Energia produsã la Rovinari nu va fi vândutã în România ci va ajunge în Austria si Italia.

De precizat ar fi cã oamenii de afaceri chinezi au trecut si prin Valea Jiului pentru a vedea care ar fi conditiile de a investi aici. Dupã cântãrirea ofertelor se pare cã, pânã la urmã, acestia au ales bazinul carbonifer al Olteniei. Prin urmare, în timp ce în Gorj urmãtorii 3 ani vor aduce angajãri de personal necesar la termocentralã si în minele de cãrbune, în Valea Jiului, se fac pregãtiri pentru noi disponibilizãri de personal. Astfel, într-o primã etapã, doar în acest an, urmeazã a fi disponibilizati câteva sute de mineri. Asta, numai în conditiile în care parafarea unui nou acord între FMI si Guvernul României nu va avea ca efect si o urgentare a punerii pe liber a unui numãr mai mare de mineri. Decizia urmeazã a fi adoptatã în urmãtoarele zile…

Mircea Nistor