În ultimii ani, învãtãmîntul românesc scoate pe bandã rulantã generatii de tineri tot mai violenti (atât în limbaj cât si în comportament). În plus, multi dintre acestia devin, de la vârste tot mai fragede, consumatori de alcool (în cel mai bun caz) de droguri (usoare sau mai grele) sau de produse halucinogene si etno – botanice.

Toate acestea se întâmplã desi conducerile unitãtilor scolare sau autoritãtile încearcã sã limiteze fenomenul. Inclusiv prin implicarea politiei locale sau a jandarmilor.

„Din fericire, elevii unitãtii noastre nu figureazã printre cei cunoscuti cu astfel de probleme si nici printre cei implicati în scandaluri datorate consumului exagerat de bãuturi sau produse halucinogene.

În tarã, mai ales în ultimul timp, am vãzut cã apar noi si noi cazuri de violente înregistrate în, sau în vecinãtatea unitãtilor scolare, dar noi nu am avut astfel de probleme. Pentru eradicarea fenomenului sau, mãcar, pentru reducerea lui, cred cã ar fi nevoie de o mai mare implicare a tuturor factorilor de decizie.

Aici ar fi vorba despre conducerile primãriilor, unitãtilor scolare, politiei locale sau inspectoratelor scolare judetene”, a declarat Gilbert Danciu, director Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani.

„La noi, nu prea sunt probleme de acest gen, tinând cont si de vârsta elevilor. În plus, colaborãm foarte bine si cu autoritãtile locale, aici fiind vorba si despre politia localã.

Vis-a-vis de ceea ce am vãzut cã se întâmplã prin tarã, am rãmas consternat de numãrul mare si gravitatea crescândã a evenimentelor înregistrate chiar si în incinta unitãtilor scolare. Cred cã noi, cu totii, trebuie sã facem ceva pentru a eradica acest fenomen, cel al violentei scolare, pânã nu va fi prea târziu”, a spus Robert Hummel, director Scoala Generalã „Avram Stanca” Petrosani. „Unitatea noastrã de învãtãmânt, ce-i drept, a apãrut de mai multe ori în presã cu unele probleme negative înregistrate în rândul elevilor care învatã aici.  Tinând cont de ceea ce am cã se întâmplã prin tarã pot sã spun, însã, cã nu a fost vorba despre evenimente deosebit de violente. Pentru a eradica violentele scolare noi colaborãm cu un psiholog, care are întâlniri periodice cu elevii nostri, dar si cu politistii locali sau jandarmii.

Chiar astãzi, reprezentantii Jandarmeriei au programatã la noi în liceu, o actiune de informare a elevilor vis – a – vis de violenta scolarã. Pe de altã parte, consider cã educatia primitã în familie este primordialã în evolutia unui tânãr. Din pãcate, multi dintre elevii nostri au unul, sau amândoi pãrintii, plecati la muncã în strãinãtate. Prin urmare, acesti copii, lãsati de capul lor, sunt primii potentiali creatori de probleme scolare.

Aceastã problemã ar putea fi rezolvatã doar prin crearea unor locuri de muncã în Valea Jiului”, a declarat Zina Gales, director Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petrosani.

În Petrosani, ultimul eveniment grav în care au fost implicati mai multi adolescenti s-a derulat în urmã cu doar câteva zile. Astfel, în cursul noptii de joi spre vineri, un tânãr i-a tãiat (în joacã, dupã cum a precizat chiar el) gâtul unui prieten. Prin urmare, nici dorinta unora dintre copiii care i-au cerut iepurasului de Paste sã le aducã o bâtã de baseball nu ar pãrea un fapt prea deosebit. Sau, iesit din context…

Mircea Nistor