Cabanierii din Parâng care erau racordati la sistemul de apã al cabanei Clubului Sportiv Scolar au termen de conformare pentru a intra în legalitate si pentru a avea apã la robinete. Oricum, în plinã iarnã, activitatea turisticã a lor este compromisã, pentru cã nu pot sã se apuce de lucrãri.
Sunt cel putin 8 cabane care primeau apã intr-un racord al cabanei CSS. Practic, în partea de sus a Statiunii Parâng sunt doar douã cabane care au contract cu Apele Române pentru apa de al robinete, respectiv CSS si IEFS. Restul primeau de ani de zile apã dintr-un racord al CSS, dar cei de la Apele Române Craiova, care au venit în inspectie în Parâng, au stabilit cã si aici sunt probleme.
Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Petrosani, spune cã existau de fapt douã racorduri, unul legal si altul care nu apãrea în documentatia aprobatã de Apele Române. „Aceste 8 cabane s-au racordat ilegal pe un bransament ilegal al Clubului Sportiv Scolar. Cei de la CSS au contract, dar nu l-au respectat si aveau un bransament suplimentar la care s-au racordat ceilalti”, spune Corici. O cutumã, dacã putem sã-i spunem asa, la care cei avizati au închis ochii ani e zile, pânã la urmã, pentru cã racordurile nu sunt de ieri – de azi, ci dureazã de multã vreme.
Cam jumãtate din cabanele bransate ilegal au fost lãsate pe sec, pentru cã pe bransamentul suplimentar s-a constatat si o pierdere foarte mare de apã. Celelalte, în schimb, au primit doar avertisment si termene de conformare, pentru cã debransarea lor ar fi însemnat ca Apele Române sã-i lase si pe cei de al CSS pe uscat. Pânã la urmã, problema trebuie rezolvatã, într-un fel sau altul. Parângul este o statiune de interes national, iar turismul pe uscat este aducãtor doar de pierderi si nicidecum de pasionati de schi. Pentru rezolvarea situatiei, Sorin Corici spune cã existã o singurã variantã: intrarea lor în legalitate.
„Trebuie sã îsi întocmeascã documentatia si sã obtinã avizul celor de la Craiova pentru alimentarea cu apã a cabanelor. De asemenea, le trebuie acceptul celor de la IEFS, pentru cã atât captarea, cât si infrastructura sunt ale acestora. Dar, din câte am înteles, nu sunt probleme în acest sens, cei de la IEFS le dau acceptul sã se lege al aceste bransamente”, a mai spus seful SH Petrosani. Suma pe care ar trebui sã o plãteascã acesti cabanieri pentru apa consumatã este modicã, respectiv 0,06 lei/ mc de apã consumatã. De precizat, însã, cã asta înseamnã cã, pânã la primãvarã cabanierii în cauzã rãmân pe uscat.
Carmen Cosman