Unu din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani, din toată Uniunea Europeană. Și în județul nostru cele mai multe sunt în comuna Pui, unde Salvați Copiii monitorizează nu mai puțin de 6 copii cu copii și două fetițe de 15 ani însărcinate.
Salvați Copiii monitorizează în comunele Pui, Râu de Mori și Baru mai multe adolescente ce au devenit sau sunt pe cale să devină mame. Au aproximativ 15 ani și au fost cuprinse în programul denumit Sănătatea mamei și Copilului, care se desfășoară la noi în județ, cu sprijinul Salvați Copiii de 5 ani.
Sanda Stăncic e asistentă la Pediatrie în Spitalul de Urgență din Petroșani și le găsește pe aceste fete când ajung să nască, așa că a inițiat acest proiect prin care acum caută să le informeze pe altele să nu pățească la fel.
„Le-am întâlnit și lucrăm și le sprijinim și avem sesiuni de informare lunar. Avem echipe locale mixte formate din asistenți sociali și medicali. Le chemăm, răspund și nu răspund de fiecare dată chemărilor noastre, dar umblăm din poartă în poartă”, a spus Sanda Stăncic– coordonator local al proiectului Sănătatea mamei și copilului, colaborator al Salvați Copiii Hunedoara.
Cele mai multe fetițe care rămân însărcinate provin din familii sărace ori dezorganizate și proiectul vizează tocmai acest aspect. „Sunt fete care provin din familii cu situație precară, unele au abandonat școala și care nu au niciun sprijin, au părinții plecați. Le ducem materiale promoționale, pentru metode contraceptive, iar după ce rămân însaărcinate, noi le învățăm că e foarte bine să alăpteze, să își vaccineze copilul și să nu îl abandoneze. Le dăm pachete cu alimente și de igienă personală, sau pampers”, ne spune doamna Sanda Stăncic. Pare incredibil, dar în 3 comune hunedorene avem cele mai multe mămici minore, copii cu copii, care nu au avut parte de nicio lecție de viață. „La ora actuală, pe zona Pui, Râu de Mori și Baru Mare ne situăm undeva la mijlocul clasamentului pe țară. În comuna Pui am 6 mame minore și două gravide.
În Râu de Mori sunt nașteri puține, dar avem o fetiță de 15 ani gravidă, iar la Baru Mare tot una și tot de 15 ani”, a explicat coordonatoarea proiectului, Sanda Stăncic. Organizația Salvați Copiii monitorizează tinere, care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil, iar anchetele sociologice relevă că două din 5 gravide adolescente vin din zonele rurale defavorizate din țara noastră. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 60 de comunități rurale defavorizate, cu 56.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
„Este o problemă de educație și sexuală și de familie, au abandonat școala. O să avem parteneriat și cu școlile cu care nu am lucrat, iar la Pui este și o școală de vară și ne propunem să intrăm cu proiectul acesta educativ”, a mai spus Sanda Stăncic.
Proiectul ținteşte un număr de circa 6.300 de beneficiari (adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore și copii cu vârsta de până la 5 ani) din 61 de comunități rurale defavorizate din cele două România și Republica Moldova. Inițiativa
este implementată în 16 județe din România, printre care și Hunedoara și vizează informarea, educarea și monitorizarea stării de sănăate a copiilor, a mamelor, dar și găsirea unor metode de a evita astfel de sarcini la o vârstă fragedă.
Diana Mitrache