D upă ce în stațiunea montană Straja a fost introdusă rețeaua de canalizare și apă potabilă, același lucru s-ar putea aplica și în Parâng.
Trebuie, însă, identificate sursele de apă. Există și posibilitatea ca apa să fie dusă din Petrosani, printr-un sistem de aductiune costisitor în munte, iar a doua variantă vizează folosirea surselor existente în munte si potabilizarea lor.
”Proiectul care a fost implementat în Straja, cel cu introducerea apei potabile și a canalizării, se poate implementa oriunde. Straja a fost mai ușor pentru că existau mai multe izvoare care déjà erau captate și care erau gestionate deja de către Asociația ProStraja. În zona parâng în primul rând ar trebui identificate sursele de apă iar după aceea se poate vorbi de partea de tratare sau o altă posibilitate este pomparea din rețeaua de distribuție a orașului. Posibilități există dar se pot materializa doar dacă ne punem la masă și trebuie analizate toate opțiunile. Noi am demonstrat că putem duce apă și canal în mai multe zone din Valea Jiului, locuri în care la un moment dat nimeni nu se gândea că va avea apă potabilă și canalizare. Proiectul a pornit de la două variante și a fost găsită varianta cea mai optimă din punct de vedere tehnico-economic lucru care a fost susținut financiar de către Consiliul Județean Hunedoara”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Statiunea Parâng nu are, asa cum se întâmplă la Straja, ori în pasul Vâlcan, apă potabilă. Sunt doar izvoare captate si cabanierii au cerut în repetate rânduri să li se ofere o variantă optimă.
Monika BACIU