Un oficial din Ministerul Energiei susține că decizia de a renunța la cărbune este dificilă, însă, este necesar ca România să accelereze construcția de noi central de producere a energiei din surse regenerabile.

Elena Popescu, director în Ministerul Energiei, a declarat că noile central trebuie să le înlocuiasă pe cele care folosesc cărbunele drept combustibil. „Decizia de a renunţa la cărbune este una foarte dificilă, care are costuri uriaşe în privinţa menţinerii securităţii
energetice a ţării şi cu implicaţii sociale. Astfel că este esenţială accelerarea construirii de noi capacităţi din energie regenerabilă, care să le înlocuiască pe cele din cărbune, iar timingul este crucial în acest proces”, a Elena Popescu, în cadrul unei conferinţe de specialitate, organizată de Centrul Român al Energiei. Fit for 55 conține un pachet de măsuri care vor remodela energia din UE. În urma implementării programului Fit for 55, industriile considerate poluante vor fi grav afectate.
„Pentru ţările care au cărbune în mixul  energetic, precum România, pachetul Fit for 55 înseamnă clar că trebuie să renunţe la cărbune până la fi complet înlocuit”, a mai subliniat sursa citată.
Ministrul Energiei a anunțat că minele pe cărbune din Valea Jiului se vor închide până în anul 2032.
Monika BACIU