Pesta porcină africană încă își face simțită prezența în județul nostru, iar mai multe focare au fost stinse recent.
Crescătorii de porci sunt sfătuiți să nu cumpere animale și nici furaje din zone nesigure, pentru că sunt multe focare la granița cu județul nostru, dar și să își păzească animalele din gospodărie.
Mai multe focare de pestă porcină au fost active pe toate perioada verii în zona județului nostru și unul dintre ele a fost stins recent în Valea Jiului, la Vulcan. Prefectul județului Hunedoara spune că acum crescătorii sunt primii care trebuie să își ia măsuri de prevenție. „În județul Hunedoara au fost mai multe focare, în special, la fondurile de vânătoare, la porcii mistreți. În general, au fost urmărite și izolate și toate cadavrele de porci mistreți au fost îngropate și izolate conform legii. Am avut și la persoane fizice, în zona Burjuc și Geaogiu și chiar în Valea Jiului, la Vulcan, dar din păcate, este un virus fără antitodot și trebuie doar să ne luăm măsuri de prevenție ”, spune Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Cei care cresc porci în gopodării trebuie să știe că, dacă nu îi păzeasc, riscă să le moară animalele. Tocmai de aceea, ei sunt sfătuiți să își ia măsuri în conecință,
„Să nu își lase porcii liberi, să intre în contcat cu porcii mitreți pe pășuni sau pe terenuri agricole, să nu lase să le intre în gospodărie persoane străine, să pună la intrarea în fermă covoare cu dezinfectant, ca să prevină, sau să nu cumpere furaje ori porci din zone în care au existat sau există focare”, mai spune prefectul. Potrivit prefectului județului Hunedoara, acum mai există un focar activ Burjuc, în satul Tătărăști, unde animalele au fost sacrifdicate.
De altfel, crescătorii de porci mai sunt sfătuiți și să îi declare, pentru că, în caz contrar, ei nu vor putea fi despăgubiți, așa cum s-a întâmplat în crescătoria de la Vulcan, din Valea Jiului.
În luna iulie, în România erau identificate 170 de focare de pestă porcină africană. Din cele 170 de focare, peste 50 au fost înregistrate doar într-o singură săptămână în 16 județe din țară. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.811 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
Diana Mitrache