Săli goale, angajați care și-au luat rămas bun și lumânări aprinse pentru termocentrala Mintia. Asta a caracterizat punerea lacătului pe ”Steaua Mureșului”. Termocentrala Mintia a rămas fără activitate. Toți angajații au fost disponibilizați, iar termocentrala a intrat de ceva timp în conservare.
Termocentrala Mintia a fost ținută în viață artificial. În ultimii ani, producția de enrgie a acesteia a scăzut, iar datorită unui act normativ a continuat activitatea. Până în anul 2020, termocentrala Mintia, dar și cea de la Paroșeni au primit bani de la Transelectrica pentru serviciile de sistem. Mintia fără investiții La termocentrala de la Mintia nu au existat niciodată investiții serioase pentru conformarea la cerințele de mediu. De-a lungul anilor, au existat doar plimbări prin statele mapamondului, însă, fără niciun rezultat concret. Termocentrala de la Mintia nu are autorizație de mediu pentru funcționare și nici nu și-a îndeplinit obligația de a cumpăra certificate de carbon pentru energia electrică produsă.
Tocmai din acest motiv, există o datorie către Administrația Fondului de Mediu în valoare de circa 600 de milioane de euro. Unele dintre așa-zisele ajutoare nu au făcut decât să îngroape termocentrala Mintia. Astfel, pe mandatul Guvernului condus de PSD, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a semnat un ajutor de stat pentru CEH după data la care entitatea trebuia să achiziționeze certificatele de carbon. ”De fapt, trebuie explicat și că, în timpul guvernării PSD, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a semnat ajutorul de stat pentru CEH abia la circa 2 luni după data limită. Astfel, deși CE Hunedoara a primit, prin OUG 22 din 24 iunie 2015, 167 milioane de lei, nu-i mai foloseau la nimic! Suma ar fi fost suficientă înainte de 30 aprilie (prețul unui certificat fiind de 7 – 8 euro). După această dată, trebuia să mai plătească și amenda de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat! Practic, atunci au început problemele de nesurmontat ale CE Hunedoara”, arată focus-energetic.ro.
Raportul administratorului judiciar nota faptul că la Electrocentrala Deva s-au identificat inclusiv echipamente care au fost puse în funcțiune în anii 1969-1970 până în 1989.
Monika BACIU