V alea Jiului face parte dintr-o regiune puternic dezvoltată, dar nu poate face față co-finanțării, așa cum ar face Timișoara sau Aradul. Acesta este și motivul pentru care responsabilii din Comisia Europeană ar agrea ideea diminuării acestei cote, pentru oamenii din zona noastră. Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Valea Jiului (ACIVJ) a făcut pe parcursul anilor 2020 și 2021 numeroase demersuri pe lângă Guvernul României, europarlamentarii români şi instituţiile europene pentru a obţine o rată a contribuţiei proprii mai mici decât în regiunea Vest.
Motivul este legat de faptul că pentru proiectele implementate în Valea Jiului, sumele pe care trebuie să le pună cei care fac proiectele, sunt prea mari. În primăvară, asociația a transmis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi Prim Ministrului României, Florin Cîţu, prin care semnala, încă o dată, problemele cu care se confruntă întreprinderile din Valea Jiului care doresc să acceseze fonduri europene din cauza ratei scăzute a cofinanţării publice şi implicit a ratei mari a contribuţiei proprii. Răspunsul primit de la DG Competition, în numele vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, confirmă faptul că, în urma aprobării regulamentului european privind ajutorul de stat, există posibilitatea ca în cazul proiectelor implementate în Valea Jiului rata contribuției proprii a beneficiarilor să fie mai mică. Și asta, în condiţiile în care autorităţile române notifică acest lucru Comisiei Europene.
Conform răspunsului „aceste intensităţi ale ajutorului pot fi mărite în continuare, de exemplu pentru regiunile care se confruntă cu pierderea populaţiei şi pentru teritoriile identificate pentru sprijin din Fondul de Tranziţie Justă”.
Diana Mitrache